ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ – ΜΙΑ «ΓΛΥΚΙΑ» ΙΣΤΟΡΙΑ

Βρήκα σ΄ ένα συρτάρι της μητέρας μου ένα φύλλο που θα σας αρέσει το περιεχόμενό του. Είναι η ιστορία της σοκολάτας. Δεν έχει  πληροφορίες για το ποιος το έγραψε, αλλά πιστεύω είναι ωραίο να το μοιραστώ μαζί σας.

«Το 1528 αρχίζει στην Ευρώπη μια «γλυκιά» ιστορία. Είναι η ιστορία της σοκολάτας. Μέχρι τότε κανείς δεν ήξερε γι’ αυτήν, αν κι είχε τις ρίζες της στον κόσμο, εδώ και 4000 χρόνια, στην τροπική Αμερική.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος, που στο τέταρτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο, είδε τους σπόρους, που μας δίνουν τη σοκολάτα. Αλλά δεν τους έδωσε σημασία. Το 1528, όμως, ο Ισπανός Κορτές, στο ταξίδι του στο Μεξικό, έτυχε να δοκιμάσει το θαυμαστό ρόφημα των Μεξικανών. Κι από τότε άρχισε να ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Όταν οι Ισπανοί εξερευνητές έφευγαν για την πατρίδα. , έκρυψαν στ’ αμπάρια των πλοίων τους μερικά τσουβάλια με σπόρους, αυτούς που δίνουν τη σοκολάτα. Έτσι, η ιστορία της σοκολάτας περνάει πια στην Ευρώπη. Και για ένα αιώνα σχεδόν, η Ισπανία έχει το μονοπώλιο.

Αρχές του 17ου αιώνα, το καινούριο προϊόν γίνεται γνωστό σ΄ όλη την Ευρώπη. Άλλοι ενθουσιάζονται που το δοκιμάζουν, κι άλλοι το βλέπουν με περιφρόνηση. Το 18ο αιώνα όμως που ο μεγάλος βοτανολόγος Λιναίος δίνει ονόματα στα διάφορα φυτά και δέντρα, το δέντρο από όπου προέρχεται η σοκολάτα, τ’ ονομάζει «θεόβρωμα», δηλαδή τροφή των θεών. Αλλά το κοινό του όνομα είναι «κακαόδεντρο». Ξεκίνησε απ’ την κοιλάδα του Αμαζόνιου, όπου είναι αυτοφυές, κι η καλλιέργειά του διαδόθηκε σε πολλές τροπικές χώρες. Η Βραζιλία κι η Δυτική Αφρική είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι προμηθευτές σοκολάτας και κακάου. Τα κακαόδεντρα τα φυτεύουν όπως τύχει, ανάμεσα σε μπανανιές κι ένα σωρό άλλα δέντρα. Εκείνα χωρίζουν έντονα με  τους κοκκινοκίτρινους καρπούς τους, σε σχήμα μικρού πεπονιού, που κρέμονται όχι μόνο από τα κλαδιά αλλά και από τον κορμό. Όλη η αξία του καρπού βρίσκεται στα σπέρματά του. Αυτά είναι που μας δίνουν μετά από ειδική επεξεργασία, τα δυο αγαπητά, σε όλους μας, προϊόντα, το κακάο και τη σοκολάτα. Κάθε βιομηχανία έχει το δικό της τρόπο πώς θα κατασκευάσει τη σοκολάτα της. Γι’  αυτό έχουμε μια τέτοια αφθονία στο εμπόριο. Οπωσδήποτε, όμως,  όλα τα σπέρματα, πρώτα – πρώτα θέλουν καβούρδισμα. Έπειτα θα τα ξεφλουδίσουν, θα τα καθαρίσουν καλά και θα τα αλέσουν μέσα σε ζεστούς κυλίνδρους. Μετά απ’ αυτή τη διαδικασία θα προέλθει ένα σοκολατί πυκνόρευστο υγρό υλικό. Αυτό είναι η βάση για την κατασκευή της σοκολάτας και του κακάου. Με την ψύξη στερεοποιείται. Τότε, αν θέλουν να φτιάξουν κακάο το περνούν μέσα από ειδικές μηχανές, με μεγάλη πίεση και του αφαιρούν μέρος από το λίπος του, που λέγεται «βούτυρο του κακάου». Το υπόλοιπο το αλέθουν και βγαίνει η σκόνη του κακάου».

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Έχω μια ... λιγούρα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 68,065 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: