Μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ 

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

(Μια ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κύριο Κουτελλά Μιχάλη)

       Η Κάλυμνος είναι ένα νησί κοντά την Καρική ακτή (Μικρά Ασία). Η Κάλυμνος κατοικήθηκε από  την Νεολιθική Εποχή από τους Κάρες. Στην Κάλυμνο έχει βρεθεί η Καρική Γραφή.

            Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου βρίσκεται στην πρωτεύουσα  του  νησιού, την Πόθεια. Στον προθάλαμο του Μουσείου ο αρχαιολόγος κύριος Κουτελλάς Μιχάλης έκανε μία σύντομη εισαγωγή που ενημερώνει τον επισκέπτη για την μακρόχρονη ιστορική διαδρομή της Καλύμνου η οποία εκτείνεται σε ένα χρονικό διάστημα από την Νεολιθική Εποχή – 5000π.Χ ως και την Τουρκοκρατία, δηλαδή 7.500 χρόνια!!!

            Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου υπάρχουν ευρήματα από την Νεολιθική ως την Μυκηναϊκή περίοδο (5300 – 1180/1065 π.Χ.)  από τις ανασκαφές στα σπήλαια της Καλύμνου Αγίας Βαρβάρας, Δασκαλιού και Χοιρομάντρες. Εκτίθενται εργαλεία από οψιανό (ασβεστολιθικό υλικό), που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της νεολιθικής εποχής, μαχαίρια και βελόνες, αγγεία, πήλινα σκεύη με σημαντικότερο έκθεμα τον χάλκινο μινωϊκό λατρευτή που έχει το χέρι στο μέτωπο. Προβάλλεται ιδιαίτερα το μεγάλο μαρμάρινο Κυκλαδικό ειδώλιο. Υπάρχουν επίσης χαρακτηριστικά εκθέματα από τη Μήλο, δύο από τις Κυκλάδες, με τις οποίες γινόταν εμπόριο καθώς και ένα αγγείο από την Τροία, από την Νεολιθική εποχή και ένα λυχνάρι της Μινωϊκής εποχής (νεολιθική εποχή και εποχή του Χαλκού) από το Σπήλαιο Δασκαλιό της Καλύμνου. Επίσης, εκτίθενται εργαλεία από οστά ζώων, πήλινα αγγεία  όπου έβαζαν κρασί (νεολιθικής εποχής) και λατρευτικά αγγεία. Τέλος, Μυκηναϊκά αγγεία που βρέθηκαν στην Τροία και στις Κυκλάδες.

 Η επόμενη αίθουσα αναφέρεται στο σημαντικότερο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου, το Ιερό του Δαλίου (Δηλίου, οι Δωριείς χρησιμοποιούσαν το α αντί το η) Απόλλωνος, που ήταν ο προστάτης της Καλύμνου, γεγονός  που μαρτυρά  μεγάλος αριθμός αναθημάτων που βρέθηκαν.

Ιερό ήταν ένας μεγάλος χώρος αφιερωμένος στη λατρεία προς τους Θεούς  αλλά και την πολιτική. Στα ιερά υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι με τα αφιερώματα, αγάλματα, αγγεία κ.ά. Όποιος δεν είχε χρήματα για να κάνει θυσίες πολλών ζώων για να ζητήσει κάτι ή να τον ευχαριστήσει για κάτι που πήρε, έκανε δώρο μικρά ειδώλια με μορφή ζώων . Τα ταπεινά, όμως, αυτά αφιερώματα άντεξαν στον χρόνο κι έκαναν διάσημο τον φτωχό που τα αφιέρωσε. Πολλά ανήκουν στην γεωμετρική εποχή, εποχή του Ομήρου (8ο αιώνα  π.Χ.). Κάποιο έχει επάνω του γράμματα ελληνικά. Οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο των Φοινίκων που είχε μόνο σύμφωνα, επινόησαν τα φωνήεντα κι επινόησαν το αλφάβητο  (8ο αι. π.Χ.)  που χρησιμοποιούμε σήμερα. Στην Μυκηναϊκή Εποχή αργότερα, το νησί κατακτήθηκε και κατοικήθηκε από τους Δωριείς που ήρθαν από την Επίδαυρο.

    Στον Όμηρο η Κάλυμνος απαντά με το όνομα «Καλύδναι Νήσοι» (Ομήρου Ιλιάδα, ραψ. Β’, στ. 676-677 : «Οι δ’ άρα Νίσυρον τ’ είχον Κράπαθόν τε Κλέόν τε και Κων ευρυπύλοιο πόλιν, νήσους τε Καλύδνας (= με ωραίο πόσιμο νερό)». Μάλιστα μαζί με τα γύρω νησιά Κάλυμνο, Ψέριμο, Λέρο (ίσως), Νίσυρο, Κάρπαθο, Κάσο και Κω έλαβε μέρος στον πόλεμο κατά της Τροίας με δύναμη τριάντα  πλοίων (κατάλογος πλοίων, ραψ. Β’) υπό την ηγεσία του Φειδίππου και του Άντιφου, γιων του Θεσσαλού, σύμφωνα με πληροφορίες από το βιβλίο του Μιχαήλ Ι. Κουτελλά, αρχαιολόγου, «ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2006, σελ. 18.).

Στο Μουσείο υπάρχει ένας από τους πέντε πιο σπάνιους κούρους (το αντίθετο της κόρης =  αγάλματα που παριστάνουν παληκάρια  που είναι γυμνά με έντονα γυμνασμένο σώμα )  που έχουν βρεθεί σε όλη την Ελλάδα. Στα νησιά του Αιγαίου Κάλυμνος και Σύρος υπάρχουν τα δύο από αυτά. Γιατί είναι σπάνιοι;  Επειδή αντί να είναι γυμνά ,τα αγάλματα αυτά είναι ντυμένα.

Ακόμα πιο σπάνιο είναι το άγαλμα του κούρου στην Κάλυμνο, γιατί εκτός από ντυμένο έχει επάνω στην ενδυμασία του γραμμένο και το όνομα του δωρητή του, του Ανάσχετου, Καλύμνιου που δώρησε το άγαλμα προς τιμή του Θεού Απόλλωνα. Χρονολογείται το 530 π.Χ.  

Επίσης, στην Κάλυμνο, στην ίδια αίθουσα του Μουσείου, βρίσκεται το πάνω μέρος του αγάλματος του Θεού Ασκληπιού, που είχε ύψος 3 μέτρα.  Χρονολογείται τον 2ο π.Χ. Λέγεται ότι ο Ασκληπιός ήταν άνθρωπος που γνώριζε την ιατρική τέχνη τόσο καλά, ώστε ανάστησε άνθρωπο. Γι αυτό οι θεοί τον φθόνησαν και τον σκότωσαν, αλλά μετά το θάνατό του ανακηρύχτηκε Θεός της Ιατρικής. Αναγνωρίζεται ότι ήταν λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού μια και στα πόδια του αγάλματος υπάρχουν γλυπτά φίδια, σύμβολο του θεού και της Ιατρικής γιατί από το φαρμάκι των φιδιών έφτιαχναν φάρμακα. Είναι σπασμένα τα αγάλματα, επειδή όταν επικράτησε ο Χριστιανισμός επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου και του γιου του Αρκαδίου, φανατισμένοι χωρίς κατήχηση και μόρφωση άνθρωποι που μόλις είχαν γίνει χριστιανοί, έσπασαν πολλά αγάλματα που παρίσταναν είδωλα.

Άλλο χαρακτηριστικό άγαλμα αυτής της αίθουσας παριστάνει ένα χαμογελαστό παιδάκι. Προφανώς ο πατέρας του το χάρισε στο θεό ή γιατί έγινε καλά από επικίνδυνη αρρώστια ή προληπτικά για να συνεχίσει να είναι υγιές. Στον τοίχο της αίθουσας υπάρχει ελληνική μικρογράμματη επιγραφή που αποτελεί ύμνο προς τον Θεό Απόλλωνα και γράφει : «Άγριε, πυρφόρε, δαίμον, εράσμιε, κύδιμε κούρε μουσαγέτα, χοροποιέ, εκηβόλε, τοξοβέλεμνε, Δηλι’ Άναξ, λανδερκές έχων φαεσίμβροτον όμμα, χρυσοκόμα, καθαράς τιμάς χρησμούς τ’ αναφαίνουν».


Στα αγάλματα της αίθουσας μπορούμε να βρούμε την εξέλιξη της γλυπτικής τέχνης, από τη στασιμότητα των κούρων, στην πλαστικότητα, ανατομική ακρίβεια και συμμετρία της κλασσικής εποχής (5ος π.Χ. αι.) ως την αλεξανδρινή εποχή, τη φυσικότητα των αθλητών της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 Στην ίδια την αίθουσα υπάρχουν επιγραφές που δείχνουν την υψηλή κοινωνική θέση που είχε η γυναίκα στην Δωρική κοινωνία , αφού γυναίκες μπορούν να χτίσουν θέατρα και να τα δωρήσουν στο λαό.

Στην Τρίτη αίθουσα  του ισογείου του Μουσείου υπάρχει το εξαιρετικό χάλκινο άγαλμα που ονομάζεται «Κυρά της Καλύμνου». Ανήκει  στην Ελληνιστική Εποχή (323-31 π.Χ.) . Είναι τεράστιο άγαλμα που αλιεύτηκε μετά από αιώνες παραμονής του στη θάλασσα ανάμεσα στην Ψέριμο και την Κάλυμνο από ένα ψαρά που ονομάζεται Χατζηαντωνίου, το 1983 . Επίσης, στην ίδια αίθουσα εκτίθεται το κεφάλι και τα πόδια ενός χάλκινου αγάλματος απχοιαράμιλλης τελειότητας που παριστάνει έναν Μακεδόνα Ηγεμόνα. Τα μάτια του είναι πρόσθετα, φτιαγμένα από μαργαριτάρια και ασήμι! Τα σανδάλια στα πόδια του έχουν ρεαλιστικές λεπτομέρειες πάνω στο χαλκό.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στους δασκάλους που μας συνόδεψαν και εξαιρετικά στον αρχαιολόγο κύριο Κουτελλά που με πολλή προθυμία και μεταδοτικότητα προσαρμοσμένη στην ηλικία μας μας ξενάγησε στους θησαυρούς της πατρίδας μας. Θα ανακοινώσουμε την εργασία μας στις διαδικτυακές εφημερίδες που συμμετέχει το σχολείο μας ώστε να ωφεληθούν όλοι οι συμμαθητές μας από όσα μάθαμε κι εμείς.`

Οι μαθητές της  Α’ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου

Λαζαρή Ελένη, Μαΐλλη Μαρία, Μπάλλα Ελένη (Α2)

Ροδίτης Μιχαήλ, Χατζηδάκης Χάρης (Α3)

 

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Η πόλη μου, Ιστορία

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 68,065 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: