Υποδειγματική Θεία Λειτουργία

agiosavash Στις 23/11/2012  εκκλησιάστηκαν τα τμήματα Γ1 και Γ2 στον Άγιο Θεολόγο Πόθειας. Οι μαθητές και  μαθήτριες των δύο τμημάτων προσήλθαν κατ΄ ευθείαν  στον ναό του αγίου Θεολόγου, στις 8.00 π.μ. Είχε προηγηθεί μάθημα όπου οι μαθητές και μαθήτριες των δυο τμημάτων συζήτησαν για τη θεία λειτουργία, έγραψαν δίπτυχα προσωπικά, συζητήθηκε το θέμα της εξομολόγησης, της θείας κοινωνίας, της κατάλληλης προετοιμασίας και ενδύσεως στον ιερό Ναό.  Ο ιερέας π. Νικόλαος Καζαβούλης λειτούργησε μια υποδειγματική θεία Λειτουργία, όπου εξήγησε τη χρήση των ιερών σκευών, τις ιερές πράξεις που ιερουργούσε  σε κάθε βήμα. Υπήρχαν βιβλιαράκια θείας Λειτουργίας με ερμηνεία για να παρακολουθούν πιο προσεκτικά.

Να μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών του Γ2 :

xristospaidi» Την Παρασκευή πήγαμε στην εκκλησία με όλη την τάξη μας. Ένοιωσα τόσο όμορφα που είμασταν τόσο αγαπημένα. Μου άρεσε πολύ ο ναός του Αγίου Θεολόγου, ο ιερέας ήταν πολύ καλός και ο ψάλτης, ο κύριος Θέμελης Γάργαλης, ήταν δάσκαλός μου στο δημοτικό και τον συμπαθώ πολύ. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που γινόταν η Θεία Λειτουργία, δηλαδή ότι ψάλλαμε σε ό,τι πράξη γινόταν, ο ιερέας σταματούσε και μας εξηγούσε τί γινόταν σε κάθε στιγμή. Ήταν ωραίος  ο τρόπος της λειτουργίας και είχε πολύ ησυχία. Στο τέλος ο ιερέας μας κέρασε ένα γλυκάκι. Εγώ θα ήθελα να ξαναπάω και να καθήσουμε περισσότερη ώρα. …»

eikones_t«Οι εντυπώσεις από την προηγούμενη Παρασκευή που πήγαμε εκκλησία και για όλη αυτήν την Θεία Λειτουργία ήταν πολύ θετικές. Είμαι ακόμα πολύ εντυπωσιασμένη και πολύ ενθουσιασμένη με αυτό που έγινε  συνάμα. Ήταν κάτι το ασυνήθιστο γιατί πρώτη φορά πηγαίνω εκκλησία και παρακολουθώ κάτι τέτοιο. Ο ιερέας μα έδειξε με κάθε τρόπο πώς γίνεται η Θεία Λειτουργία, μας μίλησε πώς θα πραγματοποιηθεί και μας έδειξε επίσης πώς γίνεται η θεία Κοινωνία. Μας είπε πολύ ωραία πράγματα και στο τέλος μας κέρασε και ένα γλυκισμα. Είμαι ακόμη πολύ ενθουσιασμένη γιατί έμαθα πολλά πράγματα από όλη αυτή τη διαδικασία και τώρα αρχίζω και αγαπάω όλο και περισσότερο την εκκλησία και θα πηγαίνω σχεδόν κάθε Κυριακή. Ελπίζω να ξαναγίνει κάτι τέτοιο γιατί όλοι μείναμε πολύ ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από αυτήν την εκδήλωσή μας…»

«… Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ενώ πηγαίνω συχνά στην εκκλησία πρώτη φορά κατάλαβα τί γίνεται ουσιαστικά. Επίσης μου άρεσε που η δασκάλα μάς μοίρασε βιβλιαράκια για να παρακολουθούμε τη λειτουργία. Τέλος με εντυπωσίασε πώς όλοι οι μαθητές ήρθαν στην εκκλησία και παρακολούθησαν με ευλάβεια και σεβασμό. Όλα ήταν εξαιρετικά. Μακάρι να ξαναπάμε…»…panagiathalasini

«Την περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεολόγου. Ο ιερέας έβγαλε έξω από το ιερό την Αγία Τράπεζα και μας έδειξε τό τί κάνει κάθε φορά που έχει λειτουργία. Αυτό μου άρεσε πολύ γιατί έμαθα τί πρέπει να κάνω κι εγώ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά γι αυτό και μου άρεσε πάρα πολύ. Θα ήθελα να το ξανακάνουμε. Ο ιερέας μας συμπεριφέρθηκε πολύ καλά και φιλικά. Μετά από κάθε  ψαλμό μας μιλούσε και μας έλεγε τί κάνει ο ίδιος και τί πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε όταν είχαμε γράψει τα ονόματα των οικογενειών μας έτσι ώστε να τα ευλογήσει ο ιερέας. Επίσης εντύπωση μου έκανε όταν ο ψάλτης λέει : «Σε υμνούμε…» και εμείς λέμε από μέσα μας τα ονόματα φίλων και συγγενών μας. Θα ήθελα σίγουρα να ξαναπάμε…»

«…Ένιωσα πολύ κοντά στην Εκκλησία και γι αυτό μου άρεσε περισσότερο από τις άλλες φορές που είχα πάει στην εκκλησία… Η λειτουργία αυτή ήταν ξεχωριστό γεγονός γιατί συμμετείχα εγώ και οι φίλοι μου κρατώντας τα βιβλιαράκια. Ο ιερέας μας έδειξε όλα όσα γίνονται στη Λειτουργία πολύ αναλυτικά και διάβασε τα ονόματα υπερ υγείας και αναπαύσεως που είχαμε γράψει στην τάξη. Έμαθα πώς φτιάχνεται η θεία μετάδοση. Θα ήθελα να ξαναζήσω αυτήν την εμπειρία…»grafikomposxini

«Στον Άγιο Θεολόγο που πήγα την περασμένη Παρασκευή είχα την καλύτερη εμπειρία που χρειαζόμουν για να νιώσω πάλι καλύτερος  άνθρωπος και τη γαλήνη που ένιωθα μικρή. Έχω πάει σε πάρα πολλές λειτουργίες αλλά αυτό ήταν το κάτι άλλο… Το αγαπημένο μου σημείο που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν όταν ο ιερέας έκοβε ένα ένα τα κομμάτια του πρόσφορου πάνω στο δισκάριο και τότε που άρχισε την προσκομιδή, γιατί άρχισε να προσεύχεται για όλα τα πρόσωπα που αγαπάμε και θέλουμε να συμμετάσχουν και αυτή στη Θεία Λειτουργία. Επίσης μου άρεσε πολύ τότε που η Δασκάλα των Θρησκευτικών μας μοίρασε βιβλία της Θείας Λειτουργίας για να συμμετέχουμε ολοκληρωτικά. Σε μια στιγμή ο ιερέας άρχισε μια προσευχή και μας είπε να γονατίσουμε και να σκεφτόμαστε όλα τα πρόσωπα που αγαπάμε και προσευχόμαστε γι΄ αυτά. Λίγα λεπτά μετά ο ιερέας μας προσκάλεσε για να μεταλάβουμε. Εγώ δεν μετάλαβα αλλά μου αρκούσε που είδα τα άλλα παιδιά να μεταλαβαίνουν. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Εύχομαι να ξανανιώσω έτσι όπως ένιωσα τότε…»

evangelismos_annonciation» Η Εκκλησία δεν αποτελούσε ποτέ «στέκι» των νέων. Το ίδιο ίσχυε και για μένα. Με την άποψη πως στην εκκλησία δεν καταλάβαινα σε βάθος το μυστήριο. Η τελευταία μου επίσκεψη με έκανε να αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Η καθηγήτριά μας μας μοίρασε μικρά βιβλιαράκια και διαβάζαμε μαζί με τον ιερέα, ο οποίος μας εξηγούσε τα πάντα στη δημοτική. Οπότε, σιγά σιγά όλα αποκτούσαν νόημα και λόγο που γινόντουσαν. Το συναίσθημα που με διακατείχε έντονα ήταν ο θαυμασμός. Όταν ο ιερέας μας μίλησε για τους αγγέλους που τους καλούμε να τελέσουν μαζί μας το μυστήριο ένιωσα πως όντως κάτι πολύ σπουδαίο συμβαίνει, που μας ξεπερνάει σαν ανθρώπους, πως η θρησκεία είναι κάτι πολύ αληθινό. Επιπρόσθετα ήταν η πρώτη φορά που δεν ένιωσα να βαριέμαι, συμμετείχα στο μυστήριο ολοκληρωτικά. Γαλήνη ένιωσα όταν προσευχόμασταν και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και για τα εν ζωή και για τους νεκρούς. Από τότε επειδή έχω και ένα φροντιστήριο εκεί κοντά, ανάβω μια φορά την εβδομάδα ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που το κάνω, απλά η τελευταία επίσκεψη στην εκκλησία όντως κάτι έχει αλλάξει…»

panagia_t«Η εκκλησία εμένα πάντα μου άρεσε αλλά την Παρασκευή το χάρηκα παραπάνω, όχι μόνο γιατί η θεία λειτουργία έγινε για πρώτη φορά με τις καλύτερές μου φίλες αλλά έμαθα πράγματα που πριν δεν ήξερα ή που είχα απορία και κανείς ποτέ δεν μου έλυνε. Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω αυτά που έμαθα και είναι πολλά. Αρχικά έμαθα το πώς και το γιατί μνημονεύουν τα ονόματα. Μετά, για πρώτη φορά κατάλαβα την εκκλησία έτσι αναλυτικά, το πότε γονατίζουμε, πώς γίνεται η θεία Λειτουργία, πώς  ετοιμάζεται η Θεία Κοινωνία. Θα ήθελα να το ξανακάνουμε…»

«Κατάλαβα ότι μέσα στην Εκκλησία δεν είμασταν μόνο εμείς αλλά και όλη η Ορθοδοξία. Επίσης έμαθα τί και πώς μπαίνει στο δισκοπότηρο, πριν είχα λάθος εντύπωση…πρώτη φορά πέρασα τόσο ωραία και ήρεμα στην εκκλησία!…»

cf80ceb5cebdcf84ceb7cebacebfcf83cf84ceae43.jpg«Μου άρεσε πολύ που πήγα εκκλησία μετά από τόσο καιρό, που ο ιερέας μας ζητούσε να ψάλλουμε όπως έλεγε κάτι και του απαντούσαμε. Με ενδιέφερε που έκανε αναλυτικά τη Θεία Κοινωνία, όταν μας ζήτησε να προσευχηθούμε για τα πρόσωπα που έχουν χαθεί ή ζουν και θέλουμε να τα προστατεύει ο Θεός. Κοινώνησα μετά από πολύ καιρό. Θέλω να ξαναπάω εκκλησία… αυτή τη φορά και να μην κάνει αναλυτικά τη Θεία Λειτουργία θα συμμετάσχω με ό,τι γνωρίζω ή θυμάμαι από την πρώτη αυτή φορά…»

«Έμαθα τί είναι στο δισκοπότηρο, πόσα κομμάτια κόβουμε το μέρος που μπαίνει στο δισκάριο, για τα κομμάτια που σημαίνουν το Χριστό, τους αγγέλους, την Παναγία, τους Αγίους και μας είπε να ψάλλουμε μαζί του. Ψάλλαμε και απαντούσαμε και ήταν πολύ ωραία»…

aggelos_t«Μακάρι να γινόταν έτσι πάντα η θεία Λειτουργία…»

«Μ΄άρεσε πολύ και η εικόνα που μας μοίρασαν στο τέλος με το δισκοπότηρο επάνω…»

«Μ΄άρεσαν όλα και έμαθα πάρα πολλά σ΄ αυτήν την θεία Λειτουργία… αλλά μ΄ άρεσε πάρα πολύ που μας σκέφθηκε ο ιερέας και στο τέλος μας έδωσε γλυκά… δεν ήταν τόσο το γλυκό που μας έδωσε όσο η κίνησή του που μας έλεγε ότι νοιαζεται για μας και θέλει να μας γλυκάνει και πνευματικά… ήταν πολύ ωραία!

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Ορθόδοξος Χριστιανισμός

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,718 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: