Η Αναρρίχηση στην Κάλυμνο

anarrixisi8

Συνέντευξη  από τον κύριο Ντουρντουρέκα Λουκά, προπονητή στην Αναρρίχηση, κυπελούχο της αναρρίχησης και μέλος της εθνικής ομάδας από την υπο-ομάδα αθλητισμού της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας μας που την αποτελούν οι Λαζαρής Στέλιος και Μιχάλης, Τσάταρος Νικόλαος, Χατζηδάκης Χάρης, Φυλακτάκης Γιώργος, Γιώργος Παντελής. Την κάμερα χειρίστηκε ο Χατζηδάκης Χάanarixisi3ρης και το κείμενο έγραψε ο Λαζαρής Μιχάλης.

Τα πρώτα οργανωμένα πεδία αναρρίχησης οργανώθηκαν στα Μετέωρα. Υπάρχουν 300 πεδία σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει η παραδοσιακή αναρρίχηση, όπου δεν έχει δυσκολία, ούτε επικινδυνότητα, η αναρρίχηση Μπουγέ, όπου τα βράχια είναι χαμηλά, χρειάζεται στρώματα, και είναι ενδιαφέρουσα γιατί ενδιαφέρον έχει η κλίση, τα πατήματα πόσο δύσκολο είναι να τα φτάσεις, η αναρρίχηση σε πάγο, η αναρρίχηση αναψυχής και η αθλητική, σπορ αναρρίχηση.

Η αναρρίχηση σήμερα βρίσκεται μέσα στα οκτώ προτεινόμενα για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2020 και για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Η Κάλυμνος είναι ο πρώτος προορισμός στον κόσμο για σπορ αναρρίχηση, αθλητική, ερασιτεχνική και αναρρίχηση αναψυχής. Διαθέτει δύο χιλιάδες διαδρομές και εξήντα τέσσερα ασφαλή κοντινά πεδία αναρρίχησης, μορφολογία βράχων με σταλακτίτες και μοναδική θέα.

Το 1997ʹ ο Ιταλός Αντρέα Ντιβάλ ανακαλύπτει και αναδεικνύει την Κάλυμνο ως την πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την αναρρίχηση.

Προϋποθέσεις για την αναρρίχηση

Στην αναρρίχηση πρέπει πάντοτε να είναι μαζί δύο άτομα με ειδικό εξοπλισμό, ειδικό δηλαδή σκοινί δυνanarixisi2αμικό, για να έχει ομαλή πτώση, δύο κρίκοι αναρρίχησης και ειδική ζώνη, ειδικά παπούτσια και οπωσδήποτε κράνος. Τα εφόδια αυτά έχουν υποστεί τεστ πριν διατεθούν στο εμπόριο κι έτσι εξασφαλίζουν ασφάλεια στον αναρριχητή μια και χρειάζεται δύναμη να κρατήσει η ζώνη το σκοινί με τη βοήθεια των κρίκων, γιατί όταν πέφτει ο αναρριχητής τριπλασιάζεται το βάρος του (ένα άτομο που ζυγίζει  50 κιλά στην πτώση θα ζυγίζει 150 κιλά). Το δεύτερο άτομο που συνοδεύει τον αναρριχητή απαραίτητα έχει «γριγρί» ή μηχανισμό ασφάλειας και μένει στο έδαφος.

Πώς διαλέγει ο αναρριχητής πού θα πάει;

Υπάρχουν στην Κάλυμνο οργανωμένα πεδία και επίπεδα, έτσι μπορεί ο αναρριχητής να διαλέγει τους στόχους του.

Το άτομο που μένει στο έδαφος, ο ασφαλιστής,  βλέπει να είναι όλα σωστά, κρατάει τον μηχανισμό ασφάλισης, φοράει κι εκείνος ζώνη και δένεται με οκτάρι κόμπο. Συνήθως τα ατυχήματα οφείλονται κατά 90% σε λάθη του ασφαλιστή καθώς σ΄ ένα ατύχημα υπάρχουν προβλέψιμες αντιμετωπίσεις.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε μπορείτε να δείτε με ποιο τρόπο λειτουργούν ο ασφαλιστής και ο αναρριχητής, στην αίθουσα-γυμναστήριο του ξεναγού μας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την κατατοπιστική και παραδειγματική συνέντευξη που μας πρόσφερε.

 http://youtu.be/6pAZg7wK9jk

http://youtu.be/HX1It1zUel4

anarixisikalymnos

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Αθλητικά !!!, Η πόλη μου

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,718 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: