Πνευματική Γεωγραφία της Δωδεκανήσου : «Η Παναγία του Χάρου» – Εξωμονάστηρο στους Λειψούς Δωδεκανήσου

Panagia toy xarou1

Βρισκόμαστε στα 1600 μ.Χ. Μοναχοί από την Ιερή Μονή της Πάτμου φτάνουν στους Λειψούς του νομού Δωδεκανήσου και χτίζουν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το Χωριό το Εξωμονάστηρο (έτσι το αποκαλούν εκεί) της “ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ“.panagiaxarounaos

Ο Ναός είναι τρισυπόστατος (αφιερωμένος σε τρεις αγίους), χτισμένος σε ρυθμό Βυζαντινό.  Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα (που προσδίδουν στο ναό μια ασυνήθιστη γοητεία), τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, από όπου το λιγοστό φως που περνά δημιουργεί στον προσκυνητή μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το πέρασμα τόσων αιώνων άφησε την εκκλησία ανέπαφη, ενώ ερήμωσε τα  κελιά των μοναχών που υπάρχουν τριγύρω. Σεβάστηκε όμως το ιερό κειμήλιό τους, την πρωτότυπη, πραγματικά μοναδική και θαυματουργή εικόνα της “Παναγίας του Χάρου”. Την μοναδικότητα στην εικόνα αυτή δίνει το γεγονός ότι η Παναγία παρουσιάζεται να κρατά το Χριστό όχι ως βρέφος (όπως γίνεται συνήθως), αλλά κρεμάμενο νεκρό στο σταυρό του μαρτυρίου. Κι επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε “Παναγία του Χάρου“.

panagiaxarou3Μεγάλο πλήθος προσκυνητών έρχονται στις 23 Αυγούστου, για να προσκυνήσουν μπροστά στη θαυματουργή εικόνα που συνδέθηκε με το παρακάτω ιστορικό: Τον Απρίλιο του 1943 η ευσέβεια μιας κοπέλας τοποθέτησε στην εικόνα άσπρους κρίνους. Αυτοί όπως ήταν φυσικό ξεράθηκαν. Μα ξαφνικά τον Ιούλιο οι αποξηραμένοι κρίνοι άρχισαν παράδοξα να ξαναζωντανεύουν και μάλιστα όσο πλησίαζε η γιορτή της 23ης Αυγούστου (την ημέρα του πανηγυριού της) έφτασαν να βγάζουν ολόκληρα μπουμπούκια που μοσχομύριζαν. Το θαυμά αυτό πραγματοποιείται από τότε μέχρι σήμερα. Και προσφέρεται ως ευλογία της Παναγίας του Χάρου σε κάθε προσκυνητή, αλλά συγχρόνως και ως επιχείρημα προς τους άπιστους που πασχίζουν να το εξηγήσουν με λογικοφανείς ερμηνείες, που έχουν βάση καθαρά και μόνο τη λογική και την επιστήμη και όχι την πίστη στο ιερό και θείο.

Παρόλα αυτά η “Παναγία του Χάρου” για χάρη τόσο των πιστών της, όσο και για να προβληματίσει τους άπιστους συνεχίζει το θαύμα της κάθε χρόνο στη γιορτή της, και μας καλεί όλους να παραβρεθούμε στη Χάρη Της για να αποθέσουμε τις ελπίδες και να ακούσει τις προσευχές μας.

panagia toy xarou2

Εμμανουήλ Σάββας Μουσελλής, Β2

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Ορθόδοξος Χριστιανισμός

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,607 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: