Γιατί ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να Του θυσιάσει τον μονάκριβο γιό του Ισαάκ; Τί έκανε ο Αβραάμ; Πώς φέρθηκε ο Ισαάκ; Γιατί λέγεται ο Ισαάκ “τύπος Χριστού”; Τι ήθελε ο Θεός να διδάξει στον Αβραάμ; τί συνέπειες έχει αυτό για μας σήμερα; Δικαιολογήστε την άποψή σας. Απαντήσεις του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου, μαθητές της Α’ Γυμνασίου

H_Thusia_tou_Isaak_01 (1)

Νομική Σουλούνια, Α2 : Ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον Ισαάκ για να μας δείξει την πίστη του Αβραάμ και για να καταργήσει το θεσμό των ανθρωποθυσιών. Ο Θεός δέχτηκε μόνο τη θυσία του δικού Του Γιού, του Ιησού Χριστού, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας, και κανενός άλλου. Ο Αβραάμ δίχως να παραπονεθεί έκανε ό,τι τού ζήτησε ο Θεός. Ο Ισαάκ δεμένος πάνω στα ξύλα κατάλαβε πως η θυσία ήταν αυτός και χωρίς να φωνάξει υπόμεινε να τον θυσιάσουν. Ο Ισαάκ λέγεται “τύπος Χριστού”, γιατί σήκωσε στην πλάτη του τα ξύλα της θυσίας του όπως ο Χριστός τον Σταυρό Του, και παρά τη μικρή του ηλικία αφέθηκε να θυσιαστεί όπως ο Ιησούς Χριστός χωρίς να ανοίξει το στόμα του να διαμαρτυρηθεί. Τη στιγμή που ο Αβραάμ πήγε να μαχαιρώσει το γιο του, Ισαάκ, πάνω στο βουνό Χωρήβ, ένας άγγελος παρουσιάστηκε και του έπιασε το χέρι εμποδίζοντάς τον να σκοτώσει τον Ισαάκ. Είπε πως ο Θεός ήθελε να δείξει στους ανθρώπους πως ο Αβραάμ είναι πρότυπο πίστης των ανθρώπων αφού υπάκουσε ακόμα και στην εντολή του Θεού να θυσιάσει τον πρωτότοκο γιο του, ότι καταργεί τη συνήθεια των ανθρωποθυσιών και δεν χρειάζεται από αυτό το γεγονός σήμερα να θυσιάζουν οι πιστοί τα πρωτότοκα παιδιά τους, ή οποιοδήποτε άνθρωπο στο Θεό.

Μιχάλης Κυπραίος, Α2 : Ο Θεός θέλει να μας δείξει ότι δεν θέλει τις ανθρωποθυσίες. Ο Ισαάκ αν και κατάλαβε ότι ο ίδιος θα θυσιαστεί, όμως έκατσε ήσυχος και υπάκουσε τον πατέρα του γι αυτό ονομάζεται “τύπος Χριστού”. Στο τέλος, όταν ο Αβραάμ σήκωσε το μαχαίρι να σκοτώσει το παιδί του ένας άγγελος έπιασε το χέρι του  Αβραάμ και του είπε ότι δεν θα θυσιαστεί ο Ισαάκ αλλά το αρνάκι που του έδειξε. Έτσι έγινε και γύρισαν πίσω χαρούμενοι.

Μιχάλης Λαζαρής, Α2: Ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να του θυσιάσει τον Ισαάκ, πρώτα απ΄όλα για να μας δείξει την πίστη του Αβραάμ ως παράδειγμα πίστης στο Θεό. Ακόμα με το να δείξει ο Θεός τον άγγελο να σταματήσει τον Αβραάμ και την ανθρωποθυσία μας δείχνει πως ο ένας και μοναδικός Θεός, από εκείνη την μέρα κατήργησε τις ανθρωποθυσίες, γιατί δεν ήθελε να περάσει πια καμμιά μητέρα την πρώτη της χαρά, τον πρωτότοκο γιο της. Ο Αβραάμ γεμάτος πίστη στον Θεό, Τον υπάκουσε και πήγε μαζί με το γιο του τον Ισαάκ στο βουνό Χωρήβ για να τον θυσιάσει. Ο Ισαάκ όταν τον έδεσε ο πατέρας του δεν αντιστάθηκε καθόλου, ούτε μίλησε, ούτε φώναξε, ούτε βλασφήμισε τον πατέρα του που πήγε να τον θυσιάσει. Απλώς έκατσε ήρεμος και δέχτηκε τη θυσία του επειδή ήθελε ο πατέρας του να φερθεί έτσι. Ο Ισαάκ ονομάστηκε “τύπος Χριστού” γιατί κουβάλησε τα ξύλα όπου στη φωτιά τους θα θυσιαζόταν, όπως ο Χριστός κουβάλησε τον σταυρό Του. Τελικά ο Ισαάκ δεν θυσιάστηκε, γιατί ο Θεός έστειλε έναν άγγελο και τον σταμάτησε, του έδειξε ένα πρόβατο που είχε μπλεχτεί σε θάμνο και του είπε να το θυσιάσει. Έτσι ο Θεός κατάργησε τις ανθρωποθυσίες.

Μακαρούνα Κατερίνα, Α2: Ο Θεός θέλησε να δει την πίστη του σ΄ αυτόν και επίσης για να σταματήσει τις ανθρωποθυσίες. Τη μόνη ανθρωποθυσία που άφησε να γίνει ήταν του δικού Του γιου, του Χριστού. Ο Αβραάμ έζησε σε πολυθεϊστικό περιβάλλον όπου ήταν φυσικό για τους ειδωλολάτρες γονείς να θυσιάζουν τα πρωτότοκα παιδιά τους σ΄ αγάλματα θεών από χαλκό που τα πυράκτωναν και απόθεταν εκεί τα παιδιά τους. Όταν ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να Του θυσιάσει τον γιο του, τον Ισαάκ, ο Αβραάμ  έβαλε ξύλα στον ώμο του Ισαάκ, του γιου του και πήγε στο βουνό Χωρήβ να τον θυσιάσει στο Θεό, όπως Εκείνος του ζήτησε. Έδεσε χειροπόδαρα τον Ισαάκ και τον έβαλε στα ξύλα της θυσίας. Ο Ισαάκ δεν εκραύγασε, ούτε μίλησε, ούτε έβρισε. Κάθησε ήρεμος και περίμενε να γίνει η θυσία του. Ο Ισαάκ λέγεται “τύπος του Χριστού” γιατί ήρεμος περίμενε το τέλος του, όπως ο Χριστός. Ο Χριστός κουβάλησε το Σταυρό Του και ο Ισαάκ τα ξύλα της θυσίας του. Μόλις ο Αβραάμ σήκωσε το μαχαίρι και πήγε να τον σκοτώσει, ένας άγγελος του έπιασε το χέρι και του είπε : “Ο Θεός ήθελε να δει αν έκανες ό,τι ήθελε Εκείνος. Σε δοκίμασε. Λύσε το παιδί και πιάσε το κριάρι που μπλέχτηκε στο θάμνο. Ο Αβραάμ ήταν ένας πολύ πιστός άνθρωπος. Κι αυτό το είδαμε από την υπακοή του στο θέλημα του Θεού για τη θυσία του παιδιού του.

Abraam_01Ευδοκία Λυρά, Α2 : Ο Αβραάμ εκεί που ζούσε ήξερε ότι οι άνθρωποι θυσίαζαν το πρώτο παιδί τους στο Θεό Βάαλ, ένα χάλκινο ειδώλιο. Ο Θεός είπε στον Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισαάκ. Ο Αβραάμ πήγε στο βουνό Χωρήβ με το γιό του κι εκείνος τον ρώτησε : “Πατέρα πού είναι το ζώο που θα θυσιάσουμε;”. Ο Αβραάμ του είπε : “Θα δεις”. Ο Αβραάμ πήρε τα ξύλα της θυσίας και έκτισε το βωμό της θυσίας. Έδεσε τα χέρια και τα πόδια του Ισαάκ και τον έβαλε πάνω στο βωμό και πήρε το μαχαίρι να τον θυσιάσει. Βρέθηκε τότε άγγελος που του είπε να θυσιάσει το πρόβατο που είχε μπλεχτεί κι όχι το γιο του.

Σκεύος Κουλλιάς, Βαγγελίτσα Κουφού, Α2: Ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του τον Ισαάκ για να δείξει στους ανθρώπους πόση πίστη πρέπει να έχουμε στο Θεό. Επίσης μας δείχνει ότι πρέπει να δίνουμε τον εαυτό μας στον Θεό αν μας το ζητήσει. Ο Αβραάμ πήγε στο όρος Χωρήβ να θυσιάσει το γιο του. Ο γιος του Ισαάκ δεν διαμαρτυρήθηκε, ούτε φώναξε. Ο Ισαάκ λέγεται “τύπος Χριστού”, γιατί ο Χριστός πήγε να σταυρωθεί με το σταυρό στην πλάτη, χωρίς να μιλήσει, έτσι κι ο Ισαάκ πήγε για θυσία ήρεμος με τα ξύλα της θυσίας στην πλάτη. Στο τέλος ένας άγγελος εμφανίζεται και του λέει να σταματήσει τη θυσία του γιου του και να θυσιάσει ένα ζώο.

Ελένη Λαζαρή, Α2: Ο Ισαάκ δεμένος πάνω στα ξύλα κατάλαβε πως η θυσία ήταν αυτός και χωρίς να φωνάξει υπόμεινε να τον θυσιάσουν. Γι αυτό λέγεται “τύπος Χριστού”, γιατί σήκωσε τα ξύλα της θυσίας του στην πλάτη όπως ο Χριστός το σταυρό Του και θέλησε να θυσιαστεί σύμφωνα με το θέλημα του πατέρα του, όπως ο Χριστός. Τη στιγμή που πήγε να μαχαιρώσει ο Αβραάμ το παιδί του άγγελος τον εμπόδισε. Ο Αβραάμ δεν αναγκάστηκε να θυσιάσει τελικά το γιο του γιατί  ο Θεός με το στόμα του αγγέλου είπε πως ο Θεός ήθελε να δείξει στους ανθρώπους ότι ο  Αβραάμ είναι το πρότυπο που υπακούει πάντα στον Θεό.

Νικόλας Κουκουβάς, Α2: Ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει το παιδί του. Ο Αβραάμ άκουσε τι του είπε ο Θεός, πήρε το παιδί του τον Ισαάκ και ξεκίνησε για το βουνό Χωρήβ. Όταν έφτασαν άπλωσε τα ξύλα, έφτιαξε ένα βωμό, έβαλε πάνω το παιδί του δεμένο και σήκωσε το μαχαίρι να το σκοτώσει. Τότε του πιάνει το χέρι ένας άγγελος και του λέει : “Ο Θεός ήθελε να σε δοκιμάσει κι επειδή πίστεψες στο Θεό και τον άκοσυες, δεν χρειάζεται να θυσιάσεις το γιο σου. Τότε ο Αβραάμ έλυσε το παιδί του και θυσίασε έαν πρόβατο. Αυτό μας δείχνει τη μεγάλη πίστη που είχε ο Αβραάμ στο Θεό, κι επίσης από τότε δεν ξανάγινε ανθρωποθυσία. Μόνο ο μοναδικός Θεός θυσίασε το γιο Του για να μας σώσει από τις αμαρτίες μας.

Ειρήνη Κουτελλά, Μαρία Μαΐλλη, Πανορμίτης Μαχμούντ, Γιάννης Μούγκρος, Α2 : Ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει το πρώτο του παιδί τον Ισαάκ σ΄Εκείνον. Ο Αβραάμ πήρε το παιδί του και πήγε στο βουνό Χωρήβ. Ο Ισαάκ είχε καταλάβει ότι ο πατέρας του θα τον θυσίαζε και δεν έβρισε, δεν φώναξε,δεν θύμωσε αλλά υπάκουσε τον πατέρα του. Γι αυτό λέγεται “τύπος Χριστού”.Ο Θεός με το να μην αφήσει να γίνει η θυσία του Ισαάκ στο τέλος καταργεί τις ανθρωποθυσίες. Μόνο μία θυσία δέχτηκε, του γιου Του. Ο Θεός Υιός θυσιάζεται και με το να γίνει άνθρωπος παίρνει όλες τις αμαρτίες πάνω του. Επίσης ο Θεός ήθελε να πει στους ανθρώπους ότι δεν θέλει ανθρωποθυσίες.

Παντελής Μαμουζέλλος, Α2 : Ο Ισαάκ δεν είπε τίποτε όταν κατάλαβε ότι θα τον θυσίαζε ο Αβραάμ, γιατί είχε εμπιστοσύνη στον πατέρα του.

Σεβαστή Καρδούλια, Α2 : Ο Θεός  ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον Ισαάκ, γιατί ήθελε να δούμε εμείς την πίστη του, πώς πιστεύει κανείς πραγματικά. Ο Αβραάμ πήρε τον Ισαάκ στο βουνό Χωρήβ για να τον θυσιάσει. Ο Ισαάκ κατάλαβε ότι θα τον θυσίαζε ο πατέρας του αλλά δεν είπε τίποτε, ούτε αντέδρασε. Ο Ισαάκ γι αυτό λέγεται “τύπος Χριστού” και γιατί κουβαλούσε τα ξύλα της θυσίας στην πλάτη του όπως ο Χριστός το Σταυρό. Τελικά την ώρα που ο Αβραάμ σήκωσε το μαχαίρι για να τον σκοτώσει εμφανίστηκε ένας άγγελος και του είπε να μην θυσιάσει το παιδί του. Ο Θεός δεν θέλει ανθρωποθυσίες. Ήθελε επίσης να μας δείξει, τί μπορεί να κατορθώσει ένας άνθρωπος που πιστεύει πολύ στον Θεό.

Στέλιος Λαζαρής, Α2 : Ο Αβραάμ ήξερε ότι κάνανε ανθρωποθυσίες για χάρη του Βάαλ οι ειδωλολάτρες. Ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιό του για να μας δείξει την πίστη του Αβραάμ στο Θεό. Για να πιστέψουμε κι εμείς στο Θεό μ’ αυτόν τον τρόπο και ότι ο ένας και μοναδικός Θεός καταργεί τις ανθρωοπθυσίες και από τότε θυσίαζαν οι απόγονοι του Αβραάμ μόνο ζώα.

Σουλούνιας Νικόλας, Α2: Ο Αβραάμ άκουσε τον Θεό χωρίς να αρνηθεί ό,τι του ζήτησε ο Θεός και χωρίς να λυπηθεί για τον Ισαάκ, γιατί το είπε ο Θεός. Ο Ισαάκ ήταν εξίσου ήρεμος και όταν κουβαλούσε τα ξύλα της θυσίας και όταν τον έδεσε, χωρίς να νευριάσει, να φωνάξει, να θυμώσει. Ο Ισαάκ λέγεται “τύπος Χριστού”, διότι  έπαθε τα ίδια βάσανα του Χριστού. Κουβάλησε τα ξύλα της θυσίας όπως ο Χριστός το Σταυρό και δεν παραπονέθηκε για τη θυσία, όπως ο Χριστός δεν αρνήθηκε να σταυρωθεί. Τελικά ο Θεός έστειλε έαν άγγελο να σταματήσει την ανθρωποθυσία και να πει στον Αβραάμ να θυσιάσει ένα πρόβατο που βρισκόταν εκεί. Με το παράδειγμα του Αβραάμ όλες οι επόμενες γενιές θα γνωρίζουν πώς να πιστεύουν.

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Ορθόδοξος Χριστιανισμός

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 68,065 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: