Το δικό μου βιβλίο των Θρησκευτικών της Γ’ Γυμνασίου, από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου

https://docs.google.com/document/d/1YM6ZdMfZpil62_wT0KJDiIobkKguDE7FtASqc4PiZ3o/edit


Γράψτε μας τη γνώμη σας, τις απόψεις σας, τις ερωτήσεις ή τις διαφωνίες σας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και τη διδασκαλία του γενικά ή στο σχολείο σας που αφορά την Β’ Γυμνασίου. Με σκοπό να συμβάλλουμε σε μία σύγχρονη, πραγματικά ρεαλιστική διδασκαλία του πνευματικού πλούτου που μας χαρίζει η Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία και τη συμβολή της στην διαμόρφωση μιας γνήσια Θεανθρώπινης δυνάμει και κατά χάριν προσωπικότητας

Γίνονται σήμερα διωγμοί που έχουν ως στόχο τη θρησκευτική πίστη και τη θρησκευτική συνείδηση; Να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Eygeniosradionof1Λευτέρης Πεταλάς : Δυστυχώς κατά καιρούς στην κοινωνία μας συναντάμε θρησκευτικούς  διωγμούς. Αρχικά πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι φοβούνται να αποκαλύψουν την πραγματική τους πίστη. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι θα πάνε αντίθετα με τη νοοτροπία των υπόλοιπων ανθρώπων της κοινωνίας και γι’ αυτό φοβούνται τον θρησκευτικό ρατσισμό. Ακόμη σε χώρες με αυστηρά καθεστώτα η πίστη μιας διαφορετικής θρησκείας αποτελεί ανυπακοή στον νόμο και συναντιώνται τιμωρίες που μπορεί να φθάσουν ως τον θάνατο. Συγκεκριμένα πρόσφατα ένας Ρώσος πιάστηκε αιχμάλωτος από μουσουλμάνους και διατάχθηκε να απαρνηθεί το χριστιανισμό. Αρνούμενος να βγάλει το σταυρό από πάνω του τιμωρήθηκε με το να του κόψουν το λαιμό. Τότε μόνο ο σταυρός έπεσε από το λαιμό του (άγιος Ευγένιος Ραντιόνωφ, ετών 19, μάρτυρας το έτος 1995).

Ένα ερωτηματολόγιο που έφτιαξαν τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου

 • του Γ3  για την ενότητα 12: Διάταγμα των Μεδιολάνων (ανεξιθρησκεία) :
 • του Γ2
 • του Γ4

Παρακαλούμε να τα απαντήσετε.

 1. Τι σημαίνει “ανεξιθρησκεία”, τί “προσηλυτισμός” και τί σχέση έχουν με την προπαγάνδα; (Σαββίνα Αγγέλου – Λυρά Διονυσία, Γ3)
 1. Ποια ήταν τα πολιτικά και θρησκευτικά αίτια που οδήγησαν  στο Διάταγμα των Μεδιολάνων και ποια τα γεγονότα που τις ακολούθησαν; (Ειρήνη Μάγκου-Κυριακή Καμπούρη, Νικήτας Καστανιώτης, Μανόλης Κοπανέζος – Στέφανος Κουλλιάς, Γ3)
 1. (Ποιοί ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο διάταγμα των Μεδιολάνων; Άννα Μαμουζέλου – Κατερίνα Κουτούζη, Γ2)
 1. Από πού επηρεάστηκαν οι αυτοκράτορες Μεγάλος Κων/νος και Λικίνιος για να θεσπίσουν το Διάταγμα;  (Μαρία Κυπραίου – Ευαγγελία Θεοδωρίδη, Γ3).
 1. (Ποιες επιρροές είχε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος για να υποστηρίξει το Διάταγμα των Μεδιολάνων; Νικόλας Καρδούλιας – Θέμελης Καλόμοιρος, Γ2)
 1. Ποιες είναι οι εξελίξεις που οδήγησαν στο Διάταγμα των Μεδιολάνων; (Γιώργος Χαραμής, Γ4)
 1. Πότε θεσπίστηκε το Διάταγμα των Μεδιολάνων; (Τάσος Μπαϊράμης – Αδαμαντία Λέϊλα Μακχλούφ, Γ3, Ειρήνη Κούμπα, Γ2), Χρυσάκη Σαββίνα, Γ4. Ποια τα αίτιά που θεσπίστηκε; (Χρυσάκη Σαββίνα, Γ4)
 1. Πού συναντήθηκε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος και θέσπισαν το Διάταγμα των Μεδιολάνων; (Νικόλας Καρδούλιας – Θέμελης Καλόμοιρος) (Γ2)
 1. Ποια ήταν   τα θέματα προς συζήτηση στα Μεδιόλανα; (Γιώργος Χαραμής, Γ4)
 2. Ποιες είναι  οι αποφάσεις των Μεδιολάνων και ποια τα γεγονότα που τις ακολούθησαν; (Μαρία Κυπραίου – Ευαγγελία Θεοδωρίδη) (Γ3), (Ειρήνη Κούμπα, Γ2), (Πεταλάς Λευτέρης, Γ4).
 1. Ποια ήταν τα αποτελέσματα του Διατάγματος των Μεδιολάνων; (Αργυρόπουλος Σπυρίδων και Ιακώβου Θεόφιλος, Γ2, Χρυσάκη Σαββίνα, Γ4).
 1. Κατά τη γνώμη σας η ανεξιθρησκεία είναι αγαθό που απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι; Στις μέρες μας υπάρχουν χώρες που δεν υποστηρίζουν την ανεξιθρησκεία; (Πεταλάς Λευτέρης, Γ4).
 1. (Ποια είναι η κατάσταση πριν το διάταγμα των Μεδιολάνων και ποια είναι τα αποτελέσματα του διατάγματος; Στέφανος Κουλλιάς – Μανόλης Κοπανέζος, Γ3)
 1. Πώς επηρέασαν το Χριστιανισμό οι αποφάσεις των Μεδιολάνων; (Ευαγγελία Θεοδωρίδη – Μαρία Κυπραίου) (Γ3)
 1. (Ποιες συνέπειες δρομολόγησαν οι αποφάσεις στα Μεδιόλανα; (Κυριακή Καμπούρη – Ειρήνη Μάγκου) (Γ3)
 1. Ποιούς κυρίως υποστήριξε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος με το διάταγμα των Μεδιολάνων; (Άννα Μαμουζέλου – Κουτούζη Κατερίνα, Γ2)
 1. Με ποιο τρόπο το διάταγμα των Μεδιολάνων συντέλεσε στην θρησκευτική γαλήνη της αυτοκρατορίας; (Άννα Μίχα – Σεβαστή Κουκουβά, Γ2)
 1. Κατά την άποψή σας κατά πόσον εκτείνεται ο θρησκευτικός ρατσισμός στην δική σας κοινωνία. Να αναφέρεται παραδείγματα (Πεταλάς Λευτέρης, Γ4)

Συνάντηση και επιρροή Χριστιανισμού και Ελληνισμού – Συνέπειες
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEpMX19xOXVuTTdtcUg2WkM1RHBGTEE6MQ
xristianismosellinsmos1

Λευτέρης Πεταλάς, Θέμη Χατζηθεοδώρου, Γ4, Χατζημιχάλης Νικόλας, Γ4, Μιχάλης Σκυλλάς, Μαρία Ολυμπίτου, Γιώργος Χαραμής, Γ4.

Ποια ήταν τα υπέρ και τα κατά της συνάντησης του Χριστιανισμού και του ελληνισμού; * Λευτέρης Πεταλάς

Σε ποιούς τομείς και πώς ο χριστιανισμός επηρέασε τον Ελληνισμό; (Πώς επέδρασε ο Χριστιανισμός στον Ελληνισμό;) * Λευτέρης Πεταλάς, Γ4, Θέμη Χατζηθεοδώρου, Γ4, Μιχάλης Σκυλλάς, Γ4treisierarches

Με ποιο τρόπο και σε τι συνθήκες συναντήθηκαν ο Χριστιανισμός και ο ελληνισμός; * Θέμη Χατζηθεοδώρου, Γ4

ellinismoxristinanismos3Ποια ήταν η προσφορά του ελληνισμού στον χριστιανισμό; Θέμη Χατζηθεοδώρου, Γ4, Χατζημιχάλης Νικόλας, Γ4

Ποιες ήταν οι συγκρούσεις που χαρακτήρισαν τον χριστιανισμό και τον ελληνισμό; Ποιες ήταν οι συνέπειες και ποια τα αποτελέσματα; * Θέμη Χατζηθεοδώρου, Γ4

Ποια πρόσωπα και γεγονότα συνέβαλαν στην ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη οικοδόμηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού; Χατζημιχάλης Νικόλας, Γ4

Με ποιες προϋποθέσεις “συναντήθηκαν” ο Χριστιανισμός με τον Ελληνισμό; * Μιχάλης Σκυλλάς, Γ4)ellinismosxristianismos5

Αναφέρετε τρία χαρακτηριστικά του Χριστιανισμού που υιοθέτησε ο Ελληνισμός Γιώργος Χαραμής, Γ4

Πώς οδηγήθηκε ο Ελληνισμός σε συνάντηση με το Χριστιανισμό; Γιώργος Χαραμής, Γ4

Με την υποστήριξη των Εγγράφων Google Αναφορά κακής χρήσης Όροι Παροχής Υπηρεσιών Πρόσθετοι όροι

Ποιος, πότε και γιατί καταδίκασε την αίρεση του εθνοφυλετισμού των ορθοδόξων λαών;

Η αίρεση του εθνοφυλετισμού καταδικάστηκε το 1878, γιατί οι λαοί που είχαν γίνει ορθόδοξοι θεωρούσαν ο καθένας το δικό του λαό ανώτερο από τους άλλους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως την καταδίκασε. Οι αιρέσεις αναστάτωσαν την εκκλησία και είχαν ως αιτίες την υπερεκτίμηση της ανθρώπινης λογικής. Διαίρεσαν την εκκλησία και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την απόσχιση των ανατολικών επαρχιών από την βυζαντινή αυτοκρατορία. Για να μπορέσει να προστατέψει τους πιστούς ορθόδοξους χριστιανούς από την εγωϊστική υπερτίμηση του κάθε έθνους είπε ότι όλοι οι λαοί οι ορθόδοξοι είναι μεταξύ τους ίσοι στην αξία, όπως ο κάθε άνθρωπος είναι για τον Θεό ανεκτίμητη και μοναδική προσωπικότητα (Θέμη Χατζηθεοδώρου, Άννα Παυλή, Μαρία Τρικοίλη, Γ4).

Η αίρεση του εθνοφυλετισμού καταδικάστηκε το 1878, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/λεως,  γιατί μερικοί χριστιανικοί λαοί θεωρούσαν τον εαυτό τους καλύτερο από άλλους ορθόδοξους λαούς. (Φερμάνη Ραφαηλία, Γ4).

Η αίρεση του εθνοφυλετισμού των ορθοδόξων λαών καταδικάστηκε το 1878 με σκοπό να διακηρύσσεται η ενότητα της ορθόδοξης εκκλησίας και η ισότητα στην αξία μεταξύ των ορθοδόξων λαών. (Χατζημιχάλης Νικόλας, Γ4)

Αυτή η αίρεση καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το 1978, γιατί όλες οι φυλές είναι ισάξιες σε τιμή και πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να μην επηρεάζουν η μία την άλλη υποτιμώντας την. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχει κατανόηση μεταξύ τους και σεβασμός της διαφορετικότητάς τους. (Ευαγγελία Χαλιπήλια, Γ4).

Αυτή η αίρεση καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το 1978, γιατί όλοι όλοι οι λαοί είναι μεταξύ τους ίσοι και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ένας λαός είναι καλύτερος από τον άλλο. (Πόπη Συριώτη, Γ4).

Αυτή η αίρεση καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το 1978, γιατί θεωρούσαν κάποιοι χριστιανοί τους εαυτούς τους και το έθνος τους ανώτερο από τους άλλους και τα άλλα έθνη, πράγμα που δεν ισχύει, καθώς όλοι είναι ίσοι (Ολυμπίτου Μαρία, Γ4).
Αυτή η αίρεση καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το 1978, γιατί ο χριστιανισμός δεν μπορεί να είναι καλύτερος σε μια χώρα από ό,τι σε κάποια άλλη. Επειδή λοιπόν υποστήριζαν οι ορθόδοξοι λαοί ότι ο ένας είναι καλύτερος από τους άλλους γι αυτό καταδικάστηκε αυτή η άποψη (Λευτέρης Πεταλάς, Γ4).

Αυτή η αίρεση καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το 1978, γιατί κάποιοι ορθόδοξοι λαοί πίστευαν ότι είναι καλύτεροι στην πίστη τους από τους άλλους ορθοδόξους λαούς. Είναι όλοι ίσοι ενώπιον της ορθόδοξης Εκκλησίας και του Θεού. (Ευαγγελία Τρικοίλη, Φίλιππος Παντελής,  Μιχάλης Σκυλλάς, Γ4).

Το 1878 μ. Χ. καταδικάστηκε η αίρεση του εθνοφυλετισμού των ορθοδόξων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/λης. Μέχρι τότε μερικοί πίστευαν πως κάποιες ορθόδοξες χώρες ήταν καλύτερες από κάποιες άλλες. Για παράδειγμα, έλεγαν πως οι χριστιανοί της Ρωσίας ήταν πιο καλοί χριστιανοί από τους Έλληνες χριστιανούς. Μετά, επειδή είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στο Θεό, υπήρξε ενότητα πίστεως στους ορθοδόξους. (Χρυσάκη Σαββίνα, Γ4).

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Έργα ... ξεχωριστών ανθρώπων..., Ας γνωριστούμε, Ορθόδοξος Χριστιανισμός

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
 • 68,065 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: