Βιβλιοπαρουσίαση – Τα ναυτόπουλα του Κύκνου, Ευανθία Στεφαδούρου, Β3

Το βιβλίο που διάλεξα να διαβάσω ονομάζεται «τα ναυτόπουλα του Κύκνου» από τις εκδόσεις «ζωή του παιδιού». Είναι ένα βιβλίο που έχει πολύ περιπέτεια και αρκετά μηνύματα .Οι περισσότερες σκηνές του διαδραματίζονται πάνω σε ένα πλοίο.

Όλα ξεκινούν από το λιμάνι του Σαν Φραντζίσκο που έμεναν δύο αδέρφια που η μάνα τους είχε πεθάνει όταν ήταν μικρά και ο πατέρας τους δούλευε στα καράβια. Πριν δύο χρόνια και ενώ μάθαιναν νέα από αυτόν με γράμματα και ήξεραν ότι ο πατέρας τους ήταν άρρωστος τα νέα σταμάτησαν και έπειτα από λίγους μήνες έμαθαν ότι το πλοίο είχε ναυαγήσει και πίστευαν πως ο πατέρας τους πέθανε. Μέχρι που μια μέρα ένας παλιός τους φίλος που είχε μπαρκάρει σε ένα πλοίο και επέστρεψε τους πήρε να τους δείξει το πλοίο που δούλευε τόσο καιρό. Όταν έφτασαν τα δύο παιδιά προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν ότι το πλοίο που δούλευε ο φίλος τους ήταν αυτό του πατέρα τους μόνο που λεγόταν αντί για «Αετός», «Κύκνος» και είχε άλλο χρώμα. Έτσι καταλαβαίνουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και καταστρώ-νουν ένα σχέδιο για να το ανακαλύψουν. Την άλλη μέρα πιάνουν δουλειά στο πλοίο του πατέρα τους για να ξεσκεπάσουν την κομπίνα του καπετάνιου του «Κύκνου» Μπάλφιν. Ο Τομ που είναι ο μεγάλος δουλεύει σαν ναύτης και ο μικρός Όσκαρ σαν μούστος στην κουζίνα του πλοίου μαζί με τον μάγειρα τον μπάρμπα-Μπιλ. Το ταξίδι ξεκινά και οι ανακαλύψεις έρχονται η μια μετά την άλλη. Πρώτα μια πλάκα ξεχασμένη με την ταυτότητα του «Αετού» που τους επιβεβαίωνε τις έντονες υποψίες για κλοπή του πλοίου τους και έπειτα οι πληροφορίες του μάγειρα ότι τον προηγούμενο καπετάνιο που ήταν άρρωστος τον είχαν κατεβάσει σε ένα από τα τρία νησιά Φερναντέζ που λίγο αργότερα ανακαλύπτει ο Όσκαρ ότι ο καπεταν-Μπάλφιν δεν είχε σκοπό να σταματήσει σε αυτά. Έτσι τα παιδιά κάνουν ένα νέο σχέδιο ούτως ώστε να αναγκάσουν τον Μπάλφιν να σταματήσει έστω και για λίγο στα νησιά και συγκεκριμένα σε αυτό που ήταν ο πατέρας τους. Ο Όσκαρ καταφέρνει την κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το ντεπόζιτο του νερού για να αδειάσει και έτσι να αναγκαστούν να σταματήσουν στα νησιά για ανεφοδιασμό. Έτσι και έγινε. Ο καπετάνιος αναγκάστηκε να πάει σε αυτά τα νησιά για να ανεφοδιαστεί με νερό. Τα παιδιά αποβιβάστηκαν, βρήκαν τον πατέρα τους που είχε γίνει καλά και ήταν δόκιμος καλόγερος και τον πήραν μαζί τους στο πλοίο λέγοντας στον καπετάν-Μπάλφιν ότι τον παίρνουν σαν γιατρό που ήταν απαραίτητος γιατί υπήρχαν άρρωστοι στο πλοίο και πως την επόμενη φορά που θα έπιαναν στεριά θα έβγαινε. Έτσι ο καπετάνιος δέχτηκε να τον πάρει μαζί του. Από εκεί και πέρα μπαίνει στο κόλπο και ο μάγειρας και με ένα τέχνασμα αναγκάζουν τον Μπάλφιν να πει στον Τόμ να φέρει την αστυνομία για μια άλλη υπόθεση. Ο Τόμ μαζί με τον πατέρα του πηγαίνουν στην αστυνομία και κατατοπίζουν τους αστυνόμους για αυτά που συνέβησαν με την κλοπή του πλοίου και η αστυνομία συλλαμβάνει το Μπάλφιν και άλλους δύο τρείς που είχαν βοηθήσει στην κλοπή. Το πλοίο επιστρέφει στον πατέρα των παιδιών και ο Μπάλφιν με την παρέα του πάνε για πολλά χρόνια φυλακή.

Αυτό το βιβλίο εκτός από ωραία πλοκή είχε και αρκετά μηνύματα. Αρχικά η στήριξη που έδινε το ένα παιδί στο άλλο και η προστασία του μεγάλου προς το μικρό μας δείχνει ότι με την αγάπη μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα όπως και τα παιδιά που με την αγάπη τους το ένα για το άλλο και χωρίς τσακωμούς κατάφεραν να αποκαταστήσουν την δικαιοσύνη και να βρουν τον πατέρα τους. Ακόμα μας διδάσκει πως πάντα η δικαιοσύνη θριαμβεύει και οι ένοχοι τιμωρούνται. Έτσι διδάσκονται όλοι αυτοί που κυνηγούν τον εύκολο πλούτο και δε διστάζουν ούτε μπροστά στο έγκλημα, ότι θα’ρθει η ώρα της πληρωμής. Τέλος μας διδάσκει πως όποιος βαδίζει στα μονοπάτια της παρανομίας, στο τέλος δεν του μένει παρά ένας δρόμος: αυτός που οδηγεί στην εκτέλεση η στην φυλακή.

Είναι ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, δράση και πολλά μηνύματα. Θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε άτομα απ’όλες τις ηλικίες γιατί σε διασκεδάζει και παράλληλα σου διδάσκει ηθικές αξίες που είναι πολύ σημαντικές για την πορεία της ζωής.        Ευανθία Στεφαδούρου.

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Βιβλιοπαρουσιάσεις!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,718 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: