Μία επίσκεψη στο “Βουβάλειο” Νοσοκομείο Καλύμνου – Θάλαμος Αποσυμπίεσης – Θεραπεία της νόσου των δυτών

Το αρχαιότερο επάγγελμα των skantalopetraskafantroΚαλύμνιων ανδρών ήταν το επάγγελμα του δύτη. Στην αρχή ο δύτης καταδυόταν γυμνός και κρατώντας την σκανταλόπετρα, μια πολύ βαρειά πέτρα που τον βοηθούσε να φτάσει μέχρι 40 μέτρα βάθος και έμενε περίπου 3 λεπτά. Τότε δεν κινδύνευε από τη νόσο των δυτών που προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση του αερίου αζώτου, στα μεγάλα βάθη των ωκεανών και στην υπερβολική πίεση του νερού. Όταν ερχόταν απότομα, φορώντας το σκάφανδρο, που ήταν καινούρια εφεύρεση τότε, στην επιφάνεια, τότε το άζωτο έκανε θρόμβους στο αίμα και ανάλογα πού γινόταν ο θρόμβος, έμενε παράλυτος, πάθαινε η καρδιά, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για να διαπιστώσουν άμεσα αν είχε άζωτο ο πνεύμονας, έδιναν στον “μηχανικό”,  δηλαδή στον δύτη, ένα τσιγάρο. Αν είχε άζωτο τότε πνιγόταν στο βήχα και τον βοηθούσαν όπως μπορούσαν. Το φαινόμενο του αερίου στον πνεύμονα ονομάστηκε το “φαινόμενο της σαμπάνιας”.

sampaniafenomeno1Το επάγγελμα του δύτη σφουγγαρά ήταν αρκετά δύσκολο επάγγελμα και προκάλεσε πολλά προβλήματα και πολλά ατυχήματα, και θανάτους. Ο δύτης δεν είχε τότε  την κατάλληλη εκπαίδευση, τον mixanikos1κατάλληλο εξοπλισμό και τις γνώσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν αυτό που τους συνέβη. Έτσι μία από τις πιο κοινές ασθένειες ήταν η ασθένεια των δυτών. Ήταν πολύ κοινή ασθένεια στους  δύτες (σφουγγαράδες)  που προκαλείται από το υπερβολικό βάθος και τις διαδοχικές βουτιές. Οι δύτες που φορούσαν το σκάφανδρο λέγονταν “μηχανικοί” από τη μηχανή που τους έδινε αέρα. Την παλιά εποχή υπήρχαν πολλοί χτυπημένοι από την αρρώστεια των δυτών δύτες στην Κάλυμνο.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν τα παλιά χρόνια της ασθένειας αυτής ήταν να θάψουν τον ασθενή στην άμμο, γιατί πίστευαν ότι η θερμοκρασία της άμμου του έκανε καλό. Τον βοηθούσε να μην πονά φρικτά από την παράλυση των μελών του αλλά ήταν τραγικό να θάβονται  οι “χτυπημένοι”  άνδρες στην άμμο και να βλέπουν τους ανθρώπους τους να τους εγκαταλείπουν στις έρημες ακτές αγνώστων νησιών, να παίρνουν  το πλοίο και να τους αφήνουν να πεθάνουν στην ακτή σε αυτά τα άγνωστα νησιά.Σήμερα υπάρχει στην Κάλυμνο ένας καινούριος θάλαμος αποσυμπίεσης, ο ένας από τους τρεις που υπάρχουν στην Ελλάδα neosthalamos1(Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κάλυμνος).  Παλιότερα είχαμε έναν παλιό θάλαμο αποσυμπίεσης ενός ατόμου. Τώρα διαθέτουν έναν θάλαμο 12 θέσεων. Αυτή η μηχανή φέρνει τον ασθενή με τις ίδιες συνθήκες όπως βρίσκονται στο νερό, σε ένα υπερβαρικό περιβάλλον, όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται ο ασθενής. Ο θάλαμος χρησιμοποιείται όχι μόνο για αυτή την περίπτωση, αλλά όταν ένας έφηβος υποστεί κάποια μόλυνση στο δέρμα, μπορεί να εισέλθει στο θάλαμο και να θεραπευτεί. Επίσης σπασίματα γίνονται πιο γρήγορα καλά όταν χορηγείται πολύ οξυγόνο για συγκεκριμένο διάστημα, δένει πιο γρήγορα το σπάσιμο των οστών.
mixanikos2Ο θάλαμος αποσυμπίεσης, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο “Βουβάλειο” Νοσοκομείο Καλύμνου με την υπεύθυνη για την  εφημερίδα μας καθηγήτρια, κυρία  Πάνου, δημιουργεί την ίδια πίεση που υπάρχει στο κάτω μέρος, πενήντα ή εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ασθενής εισέρχεται στον θάλαμο είναι στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν στονβυθό. Στο θάλαμο υπάρχουν σωλήνες, οι οποίοι διοχετεύουν καθαρό οξυγόνο, όπου ο ασθενής αναπνέει κατά διαστήματα. Υπάρχουν, επίσης, φωτογραφικές μηχανές (κάμερες), όπου ο γιατρός και οι ειδικευμένες νοσοκόμες στον θάλαμο αποσυμπίεσης προσέχουν απ΄έξω τον ασθενή. Επίσης εντός του θαλάμου ο ασθενής συνοδεύεται από μία νοσοκόμα που ελέγχει την κατάσταση του ασθενούς. Αν χρειαστεί να ανοίξει η πόρτα του θαλάμου,υπάρχει ένας μικρότερος θάλαμος ανάμεσα στον μεγάλο θάλαμο και στον εξωτερικό ατμοσφαιρικό αέρα, όπου μπαίνει η νοσηλεύτρια αν κάτι συμβεί, και αφού  ισορροπήσει με  ατμοσφαιρικό αέρα στο μικρότερο χώρο που υπάρχει, όταν η ατμοσφαιρική πίεση είναι ίση με εκείνη που υπάρχει στο θάλαμο τότε ανοίγει την πόρτα. Για να γίνει  καλά ένας δύτης “χτυπημένος” από τη νόσο των δυτών, χρειάζεται μία εβδομάδα ή ένα μήνα για να ανακάμψει. Σήμερα, τα ατυχήματα έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Ό, τι συμβαίνει, συμβαίνει με την ηθελημένη παράβαση των κανόνων από τους δύτες  από οικονομική ανάγκη ή απληστία του πλούτου που συναντά στο βυθό.sfougaria1
Σήμερα υπάρχουν σχολεία όπου δύτες  ενδιαφέρονται οι  εκπαιδευόμενοι να τηρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας. Υπάρχουν ακόμα σφουγγάρια σήμερα, αλλά οι σφουγγαράδες ανήκουν πια σε  περιορισμένο αριθμό και αρρωσταίνουν από την αρρώστεια των δυτών, επειδή αποφασίζουν να μπουν σε κίνδυνο για τις ανάγκες των οικογενειών τους . Γι ‘αυτό, είναι ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχει στην Κάλυμνο αυτή η τόσο  πολύτιμη μηχανή.Είμαστε ευγνώμονες που ακούσαμε με ένα πολύ ενθουσιώδη, απλό και συναρπαστικό τρόπο την ειδικευμένη νοσηλεύτρια στον θάλαμο αποσυμπίεσης, κυρία Φωτεινή Γερακίου, η οποία μας προμήθευσε και υλικό από ό,τι έχει γραφεί για τη χρησιμότητα της υπερβαρικής θεραπείας και του θαλάμου αποσυμπίεσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και τον γιατρό κύριο Κουντούρη, υπεύθυνο του θαλάμου αποσυμπίεσης στο “Βουβάλειο” Νοσοκομείο Καλύμνου για την άδεια που μας έδωσε να επισκεφθούμε τον θάλαμο και να μάθουμε τόσο ενδιαφέροντα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας πράγματα.

Στέλιος και Μιχάλης Λάζαρης, Α2

Κατάδυση: Την προηγούμενη Παρασκευή, μαζί με την ομάδα του αθλητισμού επισκεφθήκαμε τον θάλαμο αποσυμπίεσης στο νοσοκομείο Βουβάλειο της Καλύμνου. Εκεί μάθαμε ότι η κατάδυση αναψυχής ειναι ένα από τα ασφαλέστερα χόμπι. Βέβαια, divingphoto11τα κύρι ααίτια της πρόκλησης καταδυτικών ατυχημάτων δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς η παραβίαση των νόμων της κατάδυσης, όπως π.χ. το βάθος και ο χρόνος κατάδυσης, αλλά, ως επί το πλείστον, καταδύσεις που ενώ τηρύθηκαν οι κανόνες αρχικά, συνέβησαν τελικά ατυχή γεγονότα π.χ. γρήγορη ανάβαση από το βυθό στην επιφάνεια. Από την άλλη πλευρά όσον αφορά την επαγγελματική όψη του πράγματος μπορεί να προκληθεί ζημιά στις ιχθυοκαλλιέργειες και να προκληθεί ατύχημα στον δύτη που εργάζεται εκεί.

Ατυχήdivingphoto1ματα αποσυμπιέσεως : «Νόσος των δυτών»

Σήμερα με το υπερβαρικό Ο2 αντιμετωπίζονται τόσο η υποξία και το οίδημα που προκαλούνται από  την μικροφυσσαλιδική απόφραξη των φλεβικών τριχιδίων, όσο και οι ίδιες οι παθογόνες φυσαλίδες του αδρανούς αερίου, με τη μείωση του όγκου τους για να υποβοηθήσουν την επαναδιάλυση στα υγρά των ιστών και την αποβολή τους δια μέσου της αναπνοής.

Ακριβείς ενδείξεις της αιμοσφαιρίνης με το Ο2 είναι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, η δηλητηρίαση από κυανούχα, το εγκεφαλικό οίδημα, οι εγκεφαλικές ανοξίες, οι αναερόβιες λοιμώξεις, η οστεομυελίτιδα, η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα, το σύνδρομο σύνθλιψης με οξεία αγγειακή ισχαιμία, τα άτονα έλκη, από σακχαρώδη διαβήτη, η οστεοραδιονέκρωση και ραδιονέκρωση μαλακών μορίων και τέλος, το σύνδρομο Sudeck. Τέλος πιθανές ενδείξεις της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας είναι τα εγκαύματα, η οξεία κώφωση, κ.ά.

Χατζηδάκης Χάρης, Α3

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Η πόλη μου, Υγεία

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,607 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: