Η πανίδα και η χλωρίδα της Καλύμνου

ΧΛΩΡΙΔΑ

Οι τοπικές οικολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη 522 περίπου φυτικών ειδών σύμφωνα με την εργασία του Δανού 77thimari_smallβοτανολόγου Alfred Hansen , το 1980 προσαρμοσμένων στην καλοκαιρινή ξηρασία , όπως τα ανθεκτικά ξηρόφυτα των βράχων και τα μυρωδάτα βότανα στις πλαγιές , που συμβάλλουν στη μοναδικότητα της καλύμνικης ελληνικής χλωρίδας . Ο βιότοπος της Καλύμνου χαρακτηρίζεται από θαμνότοπους , που αποτελούν τη λεγομένη ΜεσογειαBLUESKY5κή Μακία (χαρακτηριστική  του υψομέτρου μέχρι 700μ.).  Κάποιοι  από τους θαμνότοπους του νησιού δεχτήκαν  έντονη ανθρώπινη πίεση (π.χ. υπερβόσκηση) οπότε υποβαθμιστήκαν και μετά τραπήκαν σε φρυγανότοπους, όπου κυριαρχούν οι ξυλώδεις  ,νανώδεις και συχνά αγκαθωτοί θάμνοι και αλλά μη βοσκήσιμα είδη όπως είναι οι ασφάκες , οι λαδανιές , ο ασπάλαθος , το θυμάρι , το φασκόμηλο , η θρύμπη κ.α.  Μερικά χαρακτηριστικά δέντρα στο νησί είναι η  αγριελιά  ,η χαρουπιά, η αδραμυτιά, η βελανιδιά.

Άλλα δέντρα και θάμνοι είναι:104agrielia_small

ΘΑΜΝΟΚΥΠΑΡΙΣΣΟ

ΑΓΡΙΑΧΛΑΔΙΑ

ΑΓΡΙΟΜΥΓΔΑΛΙΑ

ΧΑΡΟΥΠΙΑ

ΜΙΚΡΟΣ ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ

ΣΠΑΡΤΟ amigdalia_small

ΔΕΝΤΡΟΜΗΔΙΚΗ

ΜΥΡΤΙΑ

ΣΧΙΝΟΣ

ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ

ΛΥΓΑΡΙΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΟΙ ή ΔΑΚΡΥΑ

ΠΑΝΙΔΑ55pikrodafni2_small

ΠΑΝΙΔΑ Η Κάλυμνος, ως νησί του Αιγαίου, μαζί με την Ψέρημο ,την Τέλενδο και άλλες 19 ακατοίκητες νησίδες, με συνολική έκταση 3420 στρέμματα και μήκος ακτών περίπου 30 χλμ. αποτελούν ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό  στεριάς και θάλασσας, με μοναδική φυσική ομορφιά και σημαντική άγρια ζωή, όπου ξεχωριστή σημασία έχουν τα πουλιά, αλλά και τα έντομα, αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά.

Αυτή η άγρια φύση συνυπήρχε αρμονικά με τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα όμως διαπιστώνεται πως πολλά είδη άγριας ζωής και σημαντικοί βιότοποι χάνονται. Μερικές από τις αιτίες αυτής της υποβάθμισης είναι η ανθρώπινη ενόχληση κατά την περίοδο της αναπαραγωγής των που­λιών, η εντατική και παράνομη καταδίωξη με κυνηγετικά όπλα, η εντατική και συχνά παράνομη αλιεία που μειώνει τους πληθυσμούς των ψαριών, η επέκτα­ση τουριστικών εγκαταστάσεων και οι συνεχείς διανοίξεις δρόxrisaetosμων.

Ο Αιγαιόγλαρος, το σπανιότερο θαλασσοπούλι της Ελλάδας, φωλιάζει σε μικρές αποικίες πάνω σε ασφαλείς μικρές νησίδες. Στην περιοχή της Καλύμνου φωλιάζουν περίπου 40 ζευγάρια Αιγαιόγλαρου.

Αντίθετα με τον Αιγαιόγλαρο, ο Ασημόγλαρος είναι πολύ κοινός. Φωλιάζει πρακτικά σε όλες τις νησίδες και ο πληθυσμός του ξεπερνά τα 600 ζευγάρια στην Κάλυμνο. Άλλα θαλασσοπούλια εί­ναι ο Αρτέμης και ο Μύχος ,που ζουν κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα ενώ γυρνάνε στην στεριά μόνο για να φω­λιάσουν σε στοές, τις οποίες επισκέπτονται μόνο τη νύχτα. Ο Θαλασσοκόρα­κας (γνωστός και ως Καλικατζού) ζει και φωλιάζει γύρω από τις ακτές και βουτάει κυνηγώντας ψάρια. Τέλος, ο Πετρίλος είναι ένα μικροσκοπικό και σπάνιο θαλασσοπούλι που το συναντά κανείς μόνο μακριά από τις ακτές, και όταν έχει δυνατό αέρα.

Πολύ σημαντικά είναι και τα αρπακτικά. Ο Μαυροπετρίτης (γνωστός ως Βαρβάκι), φωλιάζει σε αποικίες στις μικρές νησίδες από τον Αύ­γουστο ως και τον Οκτώβρη, γιατί τότε υπάρχει άφθονη δια­θέσιμη τροφή για τα μικρά του από τα πολυάριθμα μεταναστευ­τικά μικροπούλια που διασχί­ζουν το Αιγαίο επιστρέφοντας στην Αφρική. Σχετικά συνηθι­σμένα είναι το Βραχοκιρκίνεζο  και ο Πετρίτης, ταχύτατος κυνηγός πουλιών (γι’ αυτό και α­ποκαλείται και Περιστεράς). Στην Κάλυμνο επιβιώνει και το Κιρκινέζι, ένα μικρό γεράκι που απειλείται με εξαφάνιση. Μπο­ρεί ακόμη να το δει κανείς κυ­ρίως στην κοιλάδα του Βαθύ. Έχει παρατηρηθkirkinezi2_smallεί και το σπά­νιο Χρυσογέρακο στην Καλόλιμνο και το Σαφονίδι, Υπάρχει ε­πίσης η Αετογερακίνα (συχνά αποκαλείται και Πούλος) με τον χαρακτηριστι­κό ανοιχτό κοκκινωπό χρωματισμό της, που τρέφεται κυρίως με ερπετά και α­ρουραίους. Στην περιοχή υπάρχουν 4 – 6 ζευγάρια που φωλιάζουν σε απόκρη­μνα βράχια, όπως της Τελένδου.

Στην Κάλυμνο έχει παρατηρηθεί ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στα απειλούμενα είδη της Ευρώπης από την οργάνωση BirdLife International, ενώ στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Σπoνδυλόζωων Ελλάδας κατατάσσεται στα Τρωτά είδη.spizaetos

Το μεγάλο και σπάνιο αυτό αρπακτικό της περιοχής εδώ αποκαλείται Βιτσίλα και Σιλιάερφος, ό­νομα που προέρχεται από το πιο διαδεδομένο Φιλάδελφος, καθώς το είδος α­παντάται συχνά σε ζευγάρια. Δυστυχώς ο Σπιζαετός έχει μειωθεί σημαντικά πλέον στο Αιγαίο και στην περιοχή έχουν απομείνει μόνο δύο ζευγάρια. Αυτό οφείλεται στη μείωση της φυσικής του τροφής, που ήταν κυρίως κουνέλια και πέρδικες, σε συνδυασμό με την καταδίωξη από ντόπιους που ισχυρίζονται ότι αρπάζει νεογέννητα κατσίκια. Οι κατηγορίες αυτές ωστόσο είναι υπερβολικές και η ζημιά μηδαμινή για να δικαιολογηθεί η εξαφάνιση του πιο περήφανου και εντυπωσιακού αυτού πουλιού των νησιών του Αιγαίου. Σημαντική επίσης είναι και η παρουσία της κουκουβάγιας, του είδους πεπλόγλαυκα, γνωστής με το όνομα Τυτώ. Το είδος αυτό όμως όπως και πολλά είδη κουκουβάγιας απειλείται από τον άνθρωπο εξαιτίας των προκαταλήψεων και της διαπεραστικής φωνής της.

Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία της χελώνας Caretta – caretta.kareta1

Την άνοιξη, τα ανθισμένα αρωματικά φυτά προσελκύουν ένα μεγάλο α­ριθμό εντόμων, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν εντομοφάγα πουλιά, επιδημητικά και μεταναστευτικά.

Αφροδίτη Λάμπου

Χρήστος Μπουλαφέντης

Κατερίνα Παστρικού

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Οικολογικές ανησυχίες!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,607 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: