ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

KalimnosΗ Κάλυμνος γεωγραφικά Βρίσκεται νότια της Λέρου από την οποία τη χωρίζεται, νε το “Διαπόρι” (μία μικρή διώρυγα), έχοντας ΝΑ. την Κω και σε απόσταση 14 μίλια προς Ανατολικά τις τουρκικές ακτές της  Μικράς Ασίας. Προς Νότια  έχει το Κρητικό πέλαγος και προς Δυτικά και Βόρια το Ικάριο πέλαγος.

Το έδαφος του νησιού είναι σχετικά πετρώδες ορεινό με μικρές πεδιάδες συνολικής έκτασης 109 τ.χλμ. Τα βουνά της Καλύμνου είναι άδενδρα με κυριότερες κορυφές τον Προφήτη Ηλία, ακριβώς στο κέντρο της νήσου (760 μ.), την Κυρά Ψηλή ή Καραψηλή (700 μ.) στα ΝΑ. και τη “Γαλατιανή” στο ΒΔ. άκρο.

Οι ακτές της Καλύμνου είναι σχετικά απόκρημνες σχηματίζοντας πολλά ακρωτήρια, όρμους και λιμένες. Εξ αυτών σπουδαιότεροι είναι ο, της πρωτεύουσας της νήσου που λέγεται και λιμένας Ποθαίας (ΝΑ.), ο Ριναίας, βορειότερα, τα Πεζώντα ή Πέζοντας ακόμα βορειότερα, ο όρμος Παλαιονήσου Β.ΒΑ., ο Εμποριός (Δ.ΒΔ.), τα Λινάρια, νοτιότερα και το Πιθάρι προς Νότια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά αποκαλείται «το νησί του ύψους και του βάθους» , αφού η έντονη αυτή αντίθεση στην μορφολογία δικαιολογούν δικαίως τον ορισμό αυτό.

Ως εκ’ τούτου, στο νησί έχουν αναπτυχθεί (αρχικά για βιοποριστικούς λόγους, και αργότερα για διασκέδαση) το κυνήγι αλλά και το ψάρεμα, τα οποία πλέον αποτελούν δέλεαρ για τον παγκόσμιο τουρισμό.kokkinoskoufitsa6

Το κυνήγι.

Το κυνήγι στην Κάλυμνο είναι μια από τις πιο οικίες ενασχολήσεις στο νησί. «Μικροί» και μεγάλοι ασχολούνται με αυτό, σχεδόν κάθε σπίτι  έχει από ένα κυνηγόσκυλο αλλά και τουλάχιστον από ένα ή δύο όπλα (νόμιμα δηλωμένα στην αστυνομία). Στο νησί υπάρχει Σύλλογος Κυνηγών Καλύμνου, ο οποίος είναι αριθμητικά πολύ μεγάλος και σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων οι άδειες που εκδίδονται κάθε χρόνο  υπερβαίνουν το ποσοστό του 20% του συνολικού πληθυσμού. Τα θηράματα που κατέχουν την δεσπόζουσα θέση στους κυνηγετικούς κύκλους της Καλύμνου είναι η Ορεινή Πέρδικα, και το Αγριοκούνελο. Βέβαια η επιτυχία της θήρευσης των παραπάνω δεν έγκειται στην ποσότητα των θηραμάτων ,αλλά στην δυσκολία προσέγγισης τους, λόγω του δύσκολου και πετρώδους εδάφους για την επίτευξη μίας καίριας βολής. (Μουσελλής Μανόλης, Μούγκρου Άννα, Β2).

Το κυνήγι στην Κάλυμνο είναι εποχιακό, όπως και σε όλα τα άλλα μέρη. Είναι εποχιακό γιατί πρέπει να αφήσουμε τα πουλιά να αναπαράγονται. Εάν κυνηγούν τα πουλιάό όλο το χρόνο, μετά απο λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν και θα κηρυχθούν ζώ υπό εξαφάνιση. Υπάρχουν πάρα πολλοί τόποι να πάει κανείς για κυνήγι

Ναρλή Ελευθερία, Α3

   Το ψάρεμα.

Το ψάρεμα στην Κάλυμνο είναι αρκετά πιο διαδεδομένο από το κυνήγι και αυτό γιατί εκτός από το αθλητικό του κομμάτι , αποτελεί και μία από τις  βασικότερες πηγές εσόδων στο νησί. Το ψάρεμα στην Κάλυμνο είναι όπως λέμε εμείς οΚΑΡΧΑΡΙΑΣ5ι Καλύμνιοι μέσα στο αίμα μας, μέσα στο DNA μας.  Στην Κάλυμνο έχει ανθίσει κάθε είδος αλιείας, από την κλασική και αυτονόητη μορφή της (τα ψάρια), μέχρι την σπογγαλιεία, την οστρακαλιεία, την  αλιεία κοραλιών, κτλ. Αλλά και κάθε μορφή αλιείας δηλαδή και αυτή που γίνεται από στεριά, αλλά και αυτή που γίνεται από το σκάφος. Γι΄ αυτό άλλωστε και ο επαγγελματικός αλλά και ο ερασιτεχνικός στόλος της Καλύμνου, είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ελλάδα αν αντιστοιχίσουμε τα σκάφη με τον συνολικό πληθυσμό.

Στην Κάλυμνο κάποιος μπορεί λοιπόν να ψαρέψει από χανάκια μέχρι τούνες και από κυδόνια μέχρι και φούσκες. Επίσης το νησί αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές προμήθειας χταποδιού πανελληνίως.

Αυτά τα λίγα λόγια για το κυνήγι και το ψάρεμα στην Κάλυμνο, αλλά ότι και να πούμε δεν μπορούμε να καλύψουμε με λέξεις την μαγεία τους παρά μόνο αν μπορείτε οι ίδιοι να τα γνωρίσετε από κοντά και όπως λένε μια δοκιμή θα  σας πείσει…………..

Από τον Μανόλη Σάββα Μουσελλή και την Άννα Μούγκρου, Β2

Οι περισσότεροι κάτοικοι στην Κάλυμνο είναι ψαράδες. Από τη θάλασσα βγάζουν το ψωμί τους. Όμως υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι  που ρίχνουν δυναμίτες στην θάλασσα και τα ψάρια  απομακρύνονται και χειρότερα, ακόμα, σκοτώνονται. Όπως η ανεμότρατα που μαζεύει όλο το γόνο και νεκρώνει τα ψάρια. Γι αυτό πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε τη θάλασσα.

Ναρλή Ελευθερία, Α3

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Η πόλη μου, Οικολογικές ανησυχίες!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,607 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: