Καλύμνικες υγιεινές συνταγές!

xtapodokeftedes Χταποδοκεφτέδες

Υλικά:

1 κιλό χταπόδι

3 αυγά

2 κρεμμύδια ξερά

½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ρίγανη τριμμένη ή αλεύρι όσο χρειαστεί

Αλάτι, πιπέρι

Σπορέλαιο ή σογιέλαιο για το τηγάνισμα

Προετοιμασία: 20-25’

Τηγάνισμα: 15-20’

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε καλά το χταπόδι και το βράζετε για λίγο σε μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσει χωρίς να λιώσει. Το στραγγίζετε και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνετε σε βαθύ μπολ το ψιλοκομμένο χταπόδι και προσθέτετε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το μαϊντανό, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά ζυμώνοντας με τα χέρια. Ρίχνετε το αλεύρι σιγά-σιγά και εξακολουθείτε να ζυμώνετε μέχρι το μείγμα να πλάθεται σαν κεφτεδάκια. Κατόπιν, λαδώνετε λίγο τα χέρια σας και πλάθετε μπαλίτσες σαν κεφτεδάκια. Τηγανίζετε τους χταποδοκεφτέδες σε φριτέζα ή σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι. Τους τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν, πριν τους σερβίρετε.

mermizeliΜερμιζέλι

Υλικά:

1 κουλούρα Καλύμνου

2 ντομάτες

1 αγγούρι

1 κρεμμύδι

10 ελιές

½  ποτήρι λάδι

Ξύδι

Αλάτι, θρύμπη

1 κομμάτι φέτα

Εκτέλεση

Βρέχουμε ελαφρά την κουλούρα και τη σπάμε σε μικρά κομματάκια σε ένα βαθύ μπολ. Κόβουμε μέσα τις ντομάτες , το αγγούρι και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ελιές. Ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι και τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τη φέτα και τη θρύμπη.

revithiafurnuΡεβύθια φούρνου

Υλικά:

1 κιλό ρεβύθια

1 κιλό κρεμμύδια

1 ποτήρι λάδι

2 κουταλιές πελτέ

Αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια σε μια λεκάνη με αρκετό νερό και  μια κουταλιά αλάτι. Τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι το επόμενο απόγευμα που τα στραγγίζουμε και τ’ ανακατεύουμε με το λάδι, τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Μετά τα  βάζουμε σ’ένα πήλινο σκεύος και τα καλύπτουμε με τα κομμένα σε λεπτές φέτες κρεμμύδια. Βάζουμε και λίγο δεντρολίβανο. Τα πηγαίνουμε στο φούρνο της γειτονιάς μας και ο φούρνος τα ψήνει όλο το βράδυ.

Τηγανίτες Καλύμνικες

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι

1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα χιώτικη

80 γρ. μαγιά νωπή

½  ποτήρι του κρασιού ούζο

Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί

Σπορέλαιο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε ένα χυλό με τα παραπάνω υλικά. Το σκεπάζετε με πετσέτα για 1 ώρα, για να φουσκώσει. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι. Αφού βράσει καλά με μια κουτάλα( η οποία έχει τρύπα στη μέση και είναι ειδική για τηγανίτες), τηγανίζω το μείγμα μου. Αφήνω για λίγο την τηγανίτα από τη μια μεριά να τηγανιστεί και μετά με ένα πιρούνι τη γυρίζω από την άλλη πλευρά. Τις βάζω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει το λάδι. Τέλος τις πασπαλίζω με μέλι, κανέλλα και αμύγδαλο καβουρντισμένο.

Ρεβυθοκεφτέδεςrevithokeftedes

½ κιλό ρεβύθια

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 μικρή ντομάτα

2 σκελίδες σκόρδο

1 φρέσκο κρεμμύδι

15-20 φύλλα δυόσμου χλωρού

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Αλεύρι

Ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Το βράδυ βάζουμε μισό κιλό ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με γλυκό νερό για να φουσκώσουν. Το πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα λιώνουμε λίγα-λίγα στο μπλέντερ. Τρίβουμε στον τρίφτη ένα μεγάλο κρεμμύδι, μια μικρή ντομάτα, δύο σκελίδες σκόρδο και ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο κρεμμύδι και 15-20 φύλλα δυόσμου κατά προτίμηση χλωρού. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και 4 με 5 γεμάτες κουταλιές αλεύρι ώστε να πλάθονται και να μη διαλύονται και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και μόλις κάψει, πλάθουμε έναν- έναν ρεβυθκεφτέ και το ρίχνουμε μέσα. Μόλις ροδίσει η μια πλευρά γυρνάμε και την άλλη. Όταν είναι έτοιμοι τους αφήνουμε να στραγγίσουν για δύο λεπτά πάνω σε χαρτί κουζίνας και μετά σερβίρουμε.

makaronadapsaraΜακαρονάδα του ψαρά

Υλικά:

½ κιλό μακαρόνια

10 μεγάλες γαρίδες

10 μύδια μαύρα

1 πιπεριά κόκκινη

5 σκελίδες σκόρδο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο μαϊντανό

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε χωρίς να αφαιρέσουμε το κεφάλι. Βάζουμε τις γαρίδες σ’ ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα μύδια. Ρίχνουμε τα μύδια στο τηγάνι μαζί με τις γαρίδες και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μετά από δυο λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο σε ροδέλες και την πιπεριά ψιλοκομμένη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Βράζουμε τα μακαρόνια. Μόλις βράσουν τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τις γαρίδες και τα μύδια. Ανακατεύουμε. Προσφέρουμε τη μακαρονάδα μας σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

gemistakalamarakiaΓεμιστά καλαμαράκια

Συστατικά για τη σάλτσα

1 κιλό καλαμαράκια

½ κιλό ρύζι καρολίνα

1 μεγάλο κρεμμύδι

Μαϊντανός

1 φλιτζάνι λάδι

Πιπέρι , αλάτι

1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας

3 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα καλαμαράκια, αφαιρούμε τα πλοκάμια.
  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το  μαϊντανό και τα πλοκάμια.
  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι και το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, λίγο πιπέρι και αλάτι , σάλτσα ντομάτας και τρία ποτήρια νερό. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για τη γέμιση

½ κιλό ρύζι καρολίνα

1 μεγάλο κρεμμύδι

Μαϊντανός

1 φλιτζάνι λάδι

Πιπέρι, αλάτι

1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας

5 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

  1. Σ’ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το λάδι τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, κρεμμύδι και μαϊντανό, τα σοτάρουμε.
  1. Έπειτα προσθέτουμε τη σάλτσα το αλάτι, πιπέρι και το νερό. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για δύο λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά για 2 λεπτά.
  1. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια και προσεκτικά τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Όταν έχουμε γεμίσει τα καλαμάρια τα προσθέτουμε στη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει έτσι ώστε τα καλαμάρια να έχουν καλυφθεί από τη σάλτσα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Μετά σερβίρουμε το φαγητό.

flakalimnikaΦύλλα  Καλύμνικα

Υλικά:

½  κιλό  αμπελόφυλλα

½  κιλό κιμά μοσχαρίσιο

½  κιλό κιμά χοιρινό

2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ

1 φλιτζάνι ντοματοχυμό

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 ώριμες ντομάτες

2 αυγά

Χυμό ενός λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αχνίζουμε σε λίγο ζεστό νερό τα αμπελόφυλλα, μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια μεγάλη λεκάνη ζυμώνουμε καλά τους κιμάδες, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το βούτυρο, το ντοματοχυμό και όσο αλατοπίπερο θέλουμε. Στη συνέχεια στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα, ώσπου να καλυφθεί ο πάτος, για να μη μας κολλήσει το φαγητό. Έπειτα παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε στο κέντρο του λίγο απ’ το μείγμα της λεκάνης, το τυλίγουμε σε σφιχτά πακετάκια και το βάζουμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σε κυκλική διάταξη. Αυτή τη διαδικασία τη συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Στο τέλος πάνω απ’ τα φύλλα στρώνουμε τις ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τα φύλλα με ένα βαθύ πιάτο, ανάποδα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι νερό και χωρίς καθόλου ανακάτεμα βράζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου. Επειδή φύλλα Καλύμνικα χωρίς αυγολέμονο δε γίνονται, χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι σε σφιχτό αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγητό όταν αυτό είναι έτοιμο.

kalimnikomuuri1 kalimnikomuuri2 kalimnikomuuri3 kalimnikomuuri4

Καλύμνικο  Μουούρι

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες

Υλικά:

1 κατσίκι, το κουφάρι χωρίς τα εντόσθια. Το συκώτι και τα πνευμόνια του κατσικιού ψιλοκομμένα.

3 με 4 κρεμμύδια

Βούτυρο φυτίνη, ελαιόλαδο

1 κιλό ρύζι νυχάκι

Πελτές ντομάτας

Αλάτι, πιπέρι

Κανέλλα

Ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα σε σχήμα κουκουναριού

1 λεμόνι

Μερικές κληματόβεργες

1 βαθιά πήλινη γάστρα(μουούρι)

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε το κατσίκι. Το πλύνουμε καλά, το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με λεμόνι μέσα κι έξω. Εξωτερικά το αλείφουμε με βούτυρο, πελτέ και κανέλλα. Προχωράμε στη γέμιση. Φουσκώνουμε τον πνεύμονα, το βάζουμε σε ελαφρά ζεστό νερό και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια.  Ψιλοκόβουμε και το συκώτι. Βάζουμε τα συκωτάκια και τα πνευμόνια να πιούν το νερό τους. Έπειτα προσθέτουμε το λάδι, λίγο βούτυρο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε. Έπειτα πετάμε τα αμύγδαλα και μετά το ρύζι  αφού το έχουμε πλύνει σε ζεστό νερό και φυσικά το ανάλογο αλάτι. Σκαλίζουμε το ρύζι να ανακατωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Γεμίζουμε το κουφάρι με τη γέμιση και ράβουμε την κοιλιά του. Στρώνουμε τον πάτο της γάστρας με τις κληματόβεργες και απλώνουμε πάνω το γεμιστό κατσίκι. Κλείνουμε τη γάστρα και σφραγίζουμε  τις χαραμάδες με ζύμη που φτιάχνουμε από αλεύρι και νερό. Η σφραγισμένη γάστρα μπαίνει μέσα σε παραδοσιακό φούρνο που τον έχουν ανάψει με κλαδιά, αφού ζεσταθεί αρκετά σβήνουν τη φωτιά και αφήνουν τα κάρβουνα. Τότε βάζουμε μέσα το μουούρι και χτίζουν την πόρτα με τούβλα και λάσπη ώστε να κλείσει αεροστεγώς. Το πρωί τον ανοίγουν και το μουούρι είναι έτοιμο.

 Μαρία Καμπούρη Β΄1

Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Έχω μια ... λιγούρα, Η πόλη μου

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 15 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 45,064 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0 ( un pochino)

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

WordPress.com News

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: