Ορθόδοξη άσκηση και νηστεία – Ποια σχέση έχει με τη σημερινή δίαιτα και άσκηση;

monaxoiΣτην Ορθόδοξη διδασκαλία η νηστεία είναι μέσο για να αφιερώνει ο άνθρωπος τη ζωή του στον Θεό, για να αγιάζεται και να προσπαθεί να μοιάζει στον Θεάνθρωπο Χριστό. Από την Παλαιά Διαθήκη η νηστεία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ζωή των πιστών. Στην Καινή Διαθήκη νήστεψε ο ίδιος ο Χριστός επί σαράντα ημέρες στην έρημο, πριν αρχίσει το έργο Του, για να δώσει παράδειγμα και δίδαγμα στον άνθρωπο ότι με την αποχή των τροφών καθαρίζει ο νους και η ψυχή και ο άνθρωπος γίνεται πόλος έλξης της θείας χάριτος. Στην εποχή μετά  την ανάληψη του Χριστού και μετά την Πεντηκοστή, οι απόστολοί Του όρισαν να νηστεύουν οι πιστοί την Τετάρτη και την Παρασκευή απέχοντας από την κατανάλωση ελαίου, γαλακτοκομικών και κρέατος. Στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την αυστηρότερη από όλες τις νηστείες που καθιέρωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία, επί σαράντα ημέρες οι πιστοί μιμούνται τον Χριστό και δεν τρώνε λάδι, γαλακτοκομικά και κρέας  εκτός Σαββάτου και Κυριακής, προετοιμαζόμενοι να ζήσουν τα γεγονότα του Θείου ladi2Πάθους Του και την Ανάστασή Του.

Όποιος προσπαθήσει να κάνει αυτή τη νηστεία θα δει ότι την περίοδο αυτή αρχίζει να χάνει κιλά, aerovia-askisiεφόσον νηστεύει σωστά, δηλαδή  τρώει με μέτρο τις νηστίσιμες τροφές στην αναλογία που χρειάζεται για να τρέφεται ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς να καταστρέφει την υγεία του σώματός του από υπερβολικές στερήσεις της τροφής. Επίσης, θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα, να έχει περισσότερη σωματική ενέργεια, μπορεί να επιβάλλεται στα πάθη του με μεγαλύτερη ευκολία, να θυμώνει λιγότερο, να τρώει συνειδητά, να μην υπερηφανεύεται, να μην κατακρίνει κ.λ.π. Δηλαδή εκτός από την σωματική αποκτά και ψυχική υγεία.

Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας για να έχουμε καλή υγεία. Την υγεία, όμως, αυτή την διδάσκει η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις βλαβερές τοξίνες που τον βαρύνουν από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Ο άνθρωπος όταν έχει διατροφή με πρωτεΐνες στη σωστή δοσολογία, όταν κάνει με μέτρο χρήση αυγών, ψαριού, οσπρίων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων τότε το σώμα και το αίμα καθαρίζουν και ο οργανισμός αναζωογονείται.

Πολλές φορές οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, δίδαξαν τους μοναχούς και τους λαϊκούς πιστούς να κάνουν μετάνοιες εδαφιαίες ή μικρές. Εάν προσπαθήσει κανείς να κάνει μία εδαφιαία μετάνοια λέγοντας με συναίσθηση και με σωστό ρυθμό Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με, ομολογώντας δηλαδή τη Θεότητα του Χριστού, το σωτηριόδες έργο Του, την Ανάσταση, την Ανάληψη και τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, γυμνάζει ταυτόχρονα τους μυς του σώματός του, διαλύει τα άλατα από τα οστά του, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανανεώνει τον οργανισμό του έτσι ώστε να ζει ποιοτική ζωή με διάρκεια μεγαλύτερη από των άλλων ανθρώπων που είναι αδιάφοροι για τον Θεό τους και τον εαυτό τους. Για παράδειγμα ο Μέγας Αντώνιος, διδάσκαλος των ασκητών της ερήμου έτρωγε δύο παξιμάδια κάθε δύο μέρες και έζησε υγιής 105 χρόνια!

grafikomposxiniΑν, λοιπόν, αποφασίσουμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί να είμαστε συνειδητά μιμητές του Χριστού, του Θεού μας, και προσπαθήσουμε να τηρούμε τις νηστείες που θέσπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία με σοφία, σύνεση και αγάπη για τον άνθρωπο και τον θεανθρώπινο προορισμό του και ασκούμαστε στην προσευχή μας με μετάνοιες και έργα αγάπης, βοηθάμε ουσιαστικά όχι μόνο την ψυχή μας αλλά και το σώμα μας, και ζούμε την Ορθοπραξία ενωμένη με την Ορθοδοξία! Στα τροπάρια κάποιων αγίων αναφέρεται συχνά : “νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών…”. Ας εφαρμόζουμε, λοιπόν, με συνέπεια την νηστεία και την άσκηση για να έχουμε αληθινή, γνήσια πνευματική και σωματική υγεία. Έτσι θα μεταμορφώνουμε  το ρητό των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας “νους υγιής εν σώματι υγιεί” , βασιμένο στην με μέτρο σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, σε αποτέλεσμα θαυμαστό μιας θεανθρώπινης προσωπικότητας, της δικής μας !

Σεβαστή Κουκουβά, Γ2

Advertisements
Περί

Είμαι θεολόγος, εργάζομαι στο 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, Δωδεκάνησα και είμαι υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος και έργου etwinning με θέμα μια διαδικτυακή εφημερίδα ελληνική με σχολεία της Ελλάδος και ευρωπαϊκή με κύρια γλώσσα τα αγγλικά και σε συνεργασία με 12 ευρωπαϊκά σχολεία και 10 ελληνικά. Στόχος μου είναι τα έργα αυτά να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο, να ψυχαγωγούνται κυριολεκτικά, να μάθουν να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συμμαθητή τους το πρόσωπο του Θεού τους, δηλαδή ένα πρόσωπο ανεπανάληπτο σε αξία, μοναδικό και άξιο να μοιάσει στον Θεάνθρωπο Χριστό, προκειμένου η ζωή του να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα : τη θέωση εν Χριστώ Ιησού.

Αναρτήθηκε στις Διατροφή, Ορθόδοξος Χριστιανισμός, Υγεία
One comment on “Ορθόδοξη άσκηση και νηστεία – Ποια σχέση έχει με τη σημερινή δίαιτα και άσκηση;
  1. Ο/Η olylampaki λέει:

    Πολύ ενδιαφέρουσα η σχέση νηστείας και άσκησης, άμεση και αιτιολογημένη.Συγχαρητήρια για το άρθρο συνολικά.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Έγγραφα Αρχείων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 17 ακόμα followers

Στατιστικά...
  • 64,718 επισκέψεις
kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Marianna M.

Handmade jewelry with Polymer Clay and Macramé - Cavandoli knots - Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό και Macramé – Cavandoli κόμπους

religious

A fine WordPress.com site

My Blog

The greatest WordPress.com site in all the land!

Il Blog di Tino Soudaz 2.0

Provando tanto, prima o poi riesco anche se tante cose continuo a non capirle

Α1 - 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Diving in the Oceans of Knowledge!

A Journey with Our Journal

"Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν..."

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Effective Social Networking

How to be an Effective Member of the Top Social Networking Sites

kgerogianni

A topnotch WordPress.com site

ExploreDreamDiscover Talks

Travel, culture, food, and perception

taste of colours

everything has got taste

The Student Gazzete

Getting to know us

XML

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

The WordPress.com Blog

Ζώντας στην κοινωνία της Πληροφορίας

The Student Gazette

Getting to know us

Gluten Free Gus

Baking Joy Into Every Gluten-free Bite

Αρέσει σε %d bloggers: